afbeelding versterkt herdenkingsdag voor de verdwenen sok

9 mei – Herdenkingsdag voor de Verdwenen Sok | Europadag | Nationale Vogelweek | Week van de Kraamzorg (BE) | Week van de Zorg (BE)

Herdenkingsdag voor de Verdwenen Sok

Het grootste mysterie van onze tijd, de verdwenen sok, is opgelost! Eindelijk is er antwoord op de vraag hoe het kan dat er sokken verdwijnen tijdens het wassen. Gooit iemand moedwillig een sok in de kliko? Puur en alleen om ons te treiteren? Heeft de sokkenindustrie een wereldwijde dievenbende opgericht om één sok te stelen zodat wij weer nieuwe sokken moeten kopen? Het lijkt mij niet geheel en al waarschijnlijk.

Das Erste weet waar de verdwenen sok is gebleven

Maar waar blijven die sokken dan? Houd je vast: de wasmachine eet ze op! Het bewijs is geleverd door een Duitse tv zender. Journalisten van het Duitse kanaal “Das Erste” waren geïntrigeerd door het grote sokken mysterie. Zij besloten echter op onderzoek uit te gaan en wat blijkt? Tussen de trommel en de kuip van de wasmachine zit een klein kiertje, vlak achter de dubbele rand bij de deur, waar kleine kledingstukken, zoals de sok, in verdwijnen. Weer een mysterie opgelost!

Voor elk probleem (of is het een uitdaging) is een oplossing

Er zijn twee oplossing om nooit meer een sok kwijt te raken.

  • stop kleine wasjes in een waszakje, dat is de meest goedkope oplossing
  • een ietwat duurdere oplossing is dat je een bovenlader wasmachine aanschaft, bij dit type wasmachine zal geen sok verdwijnen

Europadag

Waarom vieren we op 9 mei Europadag? Op 9 mei 1950 presenteerde de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman aan een aantal collegae een voorstel voor een Europese instelling die de productie van kolen en staal zou gaan beheren. Dit was de eerste stap op weg naar de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Uiteindelijk ging dit samenwerkingsverband op 25 juli 1952 met zes landen van start. Nederland was één van die zes landen, de andere waren België, Luxemburg, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk en Italië. Schuman’s voorstel wordt beschouwd als het begin van wat nu de Europese Unie is. Daarom vieren wij nu vandaag Europadag, het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Voor sommige is Europadag een dag met een zwart randje?

Schumanverklaring

Maar dit was niet het enige wat Schuman voorstelde, in zijn toespraak van 9 mei 1950 lanceerde hij ook zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa. Een samenwerking waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Helaas blijkt een samenwerkingsverband tussen landen niet genoeg om een oorlog af te wenden omdat niet alle Europese landen zich hebben aangesloten. En al ben je wel aangesloten dan nog ben je niet veilig.

Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal

Het leek de Europese landen verstandig om de controle over de zware industrie (die tijdens de Tweede Wereldoorlog grote hoeveelheden wapens had geproduceerd) in handen te geven van een organisatie die boven de landen stond. Zo’n samenwerkingsverband kon bovendien het wantrouwen wegnemen tussen de voormalige vijanden Duitsland en Frankrijk. Zo hoopte men een herhaling van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te voorkomen.

Dan blijven er nog 3 weken van over die aandacht verdienen

Deel dit bericht