9 mei – Europese Dag van de Beroerte | Dag van Europa | Verloren Sok Herdenkingsdag

Europese Dag van de Beroerte

Vandaag wordt voor de 13e keer de Europese Dag van de Beroerte (EDvdB) gehouden, een dag in het leven geroepen door SAFE (Stroke Alliance for Europe). De gedachte achter de Europese Dag van de Beroerte is om in zoveel mogelijk europese landen door middel van voorlichting het aantal beroertes ( CVA’s) te verminderen, de overlevingspercentages te verhogen én ervoor te zorgen dat een ieder die getroffen is door een beroerte de juiste hulp en ondersteuning krijgt.

Bezoek een informatiemarkt

Veel ziekenhuizen en instellingen besteden aandacht aan de Europese Dag van de Beroerte en organiseren diverse activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld een informatiemarkt bezoeken, een publiekslezingen bijwonen of een persoonlijke vraag over beroertes stellen aan een arts of verpleegkundige. Klik hier voor de locaties. Op een aantal plaatsen kun je zelfs je gratis laten controleren op de risicofactoren voor het krijgen van een CVA.

Europadag

Op 9 mei 1950 presenteerde de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman aan een aantal collegae een voorstel voor een Europese instelling die de productie van kolen en staal zou gaan beheren. Dit was de eerste stap op weg naar de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Uiteindelijk ging dit samenwerkingsverband op 25 juli 1952 met zes landen van start. Nederland was één van die zes landen, de andere waren België, Luxemburg, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk en Italië. Schuman’s voorstel wordt beschouwd als het begin van wat nu de Europese Unie is.

Schumanverklaring

Maar dit was niet het enige wat Schuman voorstelde, in zijn toespraak van 9 mei 1950 lanceerde hij ook zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa. Een samenwerking waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Schuman’s voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden en daarom vieren wij nu vandaag “Europadag”, het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa.

Hoe vier je Europadag?

Vanwege Europadag openen verschillende Europese instellingen op 13 en 14 mei in Luxemburg en op 14 mei in Straatsburg hun deuren voor bezoekers. Je kunt deelnemen aan rondleidingen, debatten, concerten en nog veel meer. Brussel was 6 mei al aan de beurt. Klik hier voor meer info en een overzicht van de activieteiten op 13 en 14 mei.

Herdenkingsdag voor de verdwenen sok

Het grootste mysterie van onze tijd is opgelost! Eindelijk is er antwoord op de vraag hoe het kan dat er sokken verdwijnen na het wassen. Gooit iemand moedwillig een sok in de kliko? Puur en alleen om ons te treiteren? Heeft de sokkenindustrie een wereldwijde dievenbende opgericht om één sok te stelen zodat wij weer nieuwe sokken moeten kopen? Het lijkt mij niet geheel en al waarschijnlijk.

Maar waar blijven die sokken dan? Houd je vast: de wasmachine eet ze op! Tussen de trommel en de kuip van de wasmachine zit een klein kiertje, vlak achter de dubbele rand bij de deur, waar kleine kledingstukken, zoals de sok, in verdwijnen. Weer een mysterie opgelost!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.