europadag 2020

9 mei– Europadag 2020 | Herdenkingsdag voor de Verdwenen Sok | Fairtrade Dag | Nationale Molendag | Trekvogeldag

Europadag 2020

Op Europadag 2020 vieren we dat op de dag af 70 jaar geleden (9 mei 1950) de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman aan een aantal collegae een voorstel presenteerde voor een Europese instelling die de productie van kolen en staal zou gaan beheren. Dit was de eerste stap op weg naar de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Uiteindelijk ging dit samenwerkingsverband op 25 juli 1952 met zes landen van start. Nederland was één van die zes landen.

Hoe vier je Europadag 2020? Normaal gesproken openen op Europadag de Europese instellingen hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is geen normaal jaar dus de invulling wordt ook anders. Europadag 2020 wordt online gevierd. Klik hier als je wilt weten hoe het online spoorboekje er uit ziet.

Schumanverklaring

Maar dit was niet het enige wat Schuman voorstelde, in zijn toespraak van 9 mei 1950 lanceerde hij ook zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa. Een samenwerking waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Schuman’s voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden en daarom vieren wij nu vandaag “Europadag”, het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa.

Herdenkingsdag voor de Verdwenen Sok

Het grootste mysterie van onze tijd is opgelost! Eindelijk is er antwoord op de vraag hoe het kan dat er sokken verdwijnen na het wassen in de wasmachine. Gooit iemand moedwillig een sok in de kliko? Puur en alleen om ons te treiteren? Heeft de sokkenindustrie een wereldwijde dievenbende opgericht om één sok te stelen zodat wij weer nieuwe sokken moeten kopen? Het lijkt mij niet geheel en al waarschijnlijk.

Maar waar blijven die sokken dan? Houd je vast: de wasmachine eet ze op! Tussen de trommel en de kuip van de wasmachine zit een klein kiertje, vlak achter de dubbele rand bij de deur, waar kleine kledingstukken, zoals de sok, in verdwijnen. Weer een mysterie opgelost!

Wereld Fairtrade Dag

Op Wereld Fairtrade Dag , of zoals het in goed Nederlands heet Werelddag voor Eerlijke Handel wordt stil gestaan bij welke rol eerlijke handel speelt in de strijd tegen armoede, uitbuiting en klimaatverandering. Voorafgaande aan de World Fairtrade Day is Stichting Max Havelaar is al op 2 mei met de Fairtrade Week in Nederland van start gegaan. Gedurende de landelijke campagneweken kun je in duizenden supermarkten en winkels Fairtrade producten met korting kopen. Het doel van deze weken en dag is dat wij, de consument, stil staan bij het belang van eerlijke handel.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

Deel dit bericht