9 juni – Prokkelstagedag | Donald Duck Dag | Internationale Archievendag

Nationale Prokkelstagedag

Bedrijven en overheden bieden tijdens Prokkelweek mensen met een beperking de mogelijkheid aan om één dag stage bij hen te lopen, de Prokkelstagedag! Gelukkig zijn er weer volop stageplekken gevonden voor de Prokkelstagedag; stageplekken bij bijvoorbeeld de plaatselijke bakker, een basisschool of bij de gemeente.Deze ene dag meelopen wordt ook wel een Prokkelstage genoemd.
Je mag trouwens ook op andere dagen tijdens de Prokkelweek stagelopen.Voor het complete overzicht, klik hier.

Donald Duck Dag in Amerika

Op 25 oktober wordt in Nederland Donald Duck Dag gevierd maar in Amerika vieren ze op 9 juni Donald Duck Dag. Waarom dat verschil? Op 25 oktober 1952 viel de eerste Donald Duck, toen als bijlage van het weekblad Margriet, op de Nederlandse deurmatten.

Echter op 9 juni 1934 was Donald Duck voor de eerste keer te zien in De Disneyfilm “The Wise Little Hen” en daarom wordt die datum als ijkpunt aangehouden in Amerika. Zijn debuut optreden maakte zo’n indruk dat mensen brieven aan Walt Disney gingen schrijven met de vraag of die eend niet vaker kon meedoen, ze vonden die luidruchtige kwaaie eend in zijn matrozenpakje dolkomisch.

Hoe kwam Donald Duck aan zijn naam?

In 1932 kwam het Australische cricketteam met hun sterspeler Donald Bradman (slaggemiddelde van 99.94 ) naar Amerika voor een cricketwedstrijd. Dat hij tijdens de wedstrijd tegen New York het veld afging met een slaggemiddelde van 0 was iets ongelooflijks voor de man die altijd punten scoorde. In cricket is daar een uitdrukking voor “got out for a duck” wat dus betekent dat je het veld afgaat met 0 punten. De kranten stonden er vol van, in één artikel werd met een knipoog naar de uitdrukking “got out for a duck” het volgende geschreven “ Donald took to cricket like duck to the water”.

In die tijd was Walt Disney een vriendje aan het bedenken voor Micky Mouse. Er wordt gezegd dat hij de krantenberichten over Bradman en de verwijzingen naar zijn “duck” heeft gelezen en zodoende werd geïnspireerd tot het bedenken van Donald Duck.

Hoe wordt Donald Duck Dag gevierd?

Er worden sowieso veel activiteiten georganiseerd maar veel mensen gaan vandaag naar Disneyland. Wat een populaire bezigheid is dat ze dan selfies maken met het weekblad Donald Duck in de hand. Wat ook veel mensen doen is de hele dag naar Donald Duck films en tv-series kijken.

Thema Internationale Archievendag(#AID2016)

Zoals elk jaar wordt op de Internationale Archievendag een wereldwijd Twitter evenement georganiseerd rondom het thema van dat jaar. Het thema van 2016 is “Archives, Harmony and Friendship”.
Het is de bedoeling dat vandaag muziek uit archieven en collecties op Twitter worden gedeeld. Op die manier kan men laten zien dat muziek een bijdrage levert aan “Friendship” en “Harmony”, en laat zien welke rol “Archives” speelt in het documenteren van onze muziekhistorie. De hashtag die gebruikt wordt is: #archivesrock

Welke documenten en objecten met betrekking tot muziek worden in Nederlandse archieven bewaard?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.