8 juni – Wereld Oceanen Dag | Zero Plastic-Week | Buitenspeeldag | Wereld Hersentumordag

Waarom is Wereld Oceanen Dag belangrijk?

Iedereen weet dat het regenwoud belangrijk is voor de zuurstofproductie weinige weten echter dat de oceanen op hun beurt zorgen voor 70% van de wereldwijde zuurstofproductie.
De oceanen zijn ook een water verbindingsweg, de “blauwe-hihgway”, maar er zijn meer belangrijke functies: de oceanen regelen het klimaat, zij vormen een bron van voedsel en geneesmiddelen, ze is de “woning” waarin enorm veel dieren leven en nog veel meer!

Het is aan ons om er voor te zorgen dat de vervuiling niet dergelijke proporties aanneemt dat we onze veiligheid en gezondheid, en die van toekomstige generaties, op het spel zetten.

Zero Plastic-Week van 6 t/m 12 juni

Het principe van de Zero Plastic-Week is simpel; koop een week lang geen nieuw plastic, dus ook geen producten die verpakt zijn in plastic. Wat je in huis hebt gebruik je gewoon maar voor de rest zul je alternatieven moeten verzinnen.

Als je ook mee wilt doen aan de Zero Plastic-Week dan heb ik een paar tips voor je:

  • was je handen met een stuk zeep in plaats van vloeibare uit een plastic flacon
  • koop wijn in een glazen fles met een natuurlijke kurk
  • koop statiegeldverpakkingen
  • neem een broodtrommel mee naar je werk/school
  • gebruik geen waterflesjes maar hervulbare flesjes
  • neem je eigen mok mee naar het werk
  • maak je eigen allesreiniger van bijvoorbeeld citroen en azijn

Nationale Buitenspeeldag

Heerlijk, buiten spelen! Op de Buitenspeeldag zal Nickelodeon tussen 13.00 en 17.00 enkel een zwart scherm tonen, het idee hier achter is dat kinderen dan een zetje in de rug krijgen om lekker naar buiten te gaan. Maar beste ouders, vergeet ook niet de computer, tablet, spelcomputer en smartphone op “zwart” te zetten.

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon, Jantje Beton, Scouting Nederland, Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en wordt elk jaar op de tweede woensdag van juni gehouden.

Wereld Hersentumordag

In 2000 werd deze herdenkingsdag voor het eerst georganiseerd door de Deutschen Hirntumorhilfe met als doel publieke aandacht te genereren voor deze weinig voorkomende kanker soort.

Hersentumoren kunnen worden onderscheiden in:

  • Primaire hersentumoren: tumoren die in de hersenen ontstaan
  • Hersenmetastasen: zijn uitzaaiingen in de hersenen van kanker die ergens anders in het lichaam is ontstaan

Tumoren die regelmatig aanleiding geven tot hersentumoren zijn borstkanker, longkanker en kwaadaardige huidkanker (melanoom). Maar in principe kunnen alle vormen van kanker uitzaaien naar de hersenen.

Publieksdag Hersentumoren

Op zaterdag 19 maart werd de Publieksdag Hersentumoren georganiseerd, een dag waarop mensen die aan een hersentumor lijden (en hun naasten) geïnformeerd worden over de meest recente inzichten in de behandelingen en over de wetenschappelijke ontwikkelingen van hersentumoren.

Wordt in Nederland de Wereld Hersentumordag gevierd? Ik heb er geen informatie over kunnen vinden!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.