afbeelding versterkt wereld koraaldriehoek dag

9 juni – Internationale Koraaldriehoek Dag | Dag van de Jonge Jury | Avond van het Spannende Boek | 10e editie Tour du ALS | Nationale Prokkelstagedag | Donald Duck Dag | Dag van de Wijkteams | Dag van de MKB-accountant | Internationale Dag van de Spoorwegovergang | Wereld Accreditatie Dag | Internationale Archievendag | International Lemon Drizzle Cake Day

Internationale Koraaldriehoek Dag

Sinds 2012 wordt Internationale Koraaldriehoek Dag (Coral Triangle Day) georganiseerd in het westelijke deel van de Azië-Pacific-regio. De Koraaldriehoek Dag wordt omarmd en gesteund door Coral Triangle Initiative on Coral Reefs, Fisheries, en Food Security (CTI-CFF). Internationale Koraaldriehoek Dag werd geïnitieerd om de mariene ecosystemen in de wereld in de spotlights te zetten. De Koraaldriehoek wordt getroffen door klimaatverandering, vervuiling van de zee en verzuring van de oceaan. De landen rond de Koraaldriehoek kwamen met dit initiatief om het mariene ecosysteem in hun regio te beschermen.

Waarom Internationale Koraaldriehoek Dag?

Om onder de landen van de Koraaldriehoek regio meer bewustzijn te creëren over het beschermen van de regio tegen milieu bedreigingen en het behoud van de wereldwijde mariene diversiteit. Het rifsysteem loopt door 6 landen die te samen de Coral Triangle-landen (CT6) vormen. De Koraaldriehoek is een van de meest waardevolle koraalriffen in de westelijke Stille Oceaan. Het strekt zich uit over 82.416,18 mijl (132.636 km) rond deze landen. Het water in deze regio beslaat ongeveer 1,6% van ’s werelds totale oceanische oppervlakte, maar het bevat 30% van de koraalriffen ter wereld, waar 76% van de koraalsoorten ter wereld, en mangrovebossen eromheen. Dit rifsysteem herbergt een enorm scala aan koraalrifvissen.

Wie zijn de Coral Triangle-landen (CT6)?

Het Coral Triangle Initiative on Coral Reefs, Fisheries and Food Security (CTI-CFF) is een multilateraal partnerschap van zes landen (Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Oost-Timor) die samenwerken om buitengewone zee- en kustgebieden in stand te houden. hulpbronnen door cruciale kwesties zoals voedselzekerheid, klimaatverandering en mariene biodiversiteit aan te pakken.

Waarom zijn koraalriffen zo belangrijk?*

Koraalriffen behoren tot de meest diverse ecosystemen ter wereld. Koraalpoliepen, de dieren die in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor het bouwen van riffen, kunnen vele vormen aannemen: grote kolonies die rif bouwen, sierlijk stromende waaiers en zelfs kleine, solitaire organismen. Er zijn duizenden soorten koralen ontdekt; sommigen leven in warme, ondiepe, tropische zeeën en anderen in de koude, donkere diepten van de oceaan. Vanwege de diversiteit aan leven in de door koralen gecreëerde habitats, worden riffen vaak de regenwouden van de zee genoemd. Maar als koraalriffen de regenwouden van de zeeën zijn, dan is de Koraaldriehoek het onderwaterequivalent van de Amazone. Ongeveer 25% van de vissen in de oceaan is afhankelijk van gezonde koraalriffen. Vissen en andere organismen schuilen, vinden voedsel, planten zich voort en brengen hun jongen groot in de vele hoeken en gaten die door koralen worden gevormd.

Wat zijn de voordelen van koraalriffen?

Koraalriffen beschermen kustlijnen tegen stormen en erosie, bieden werkgelegenheid aan lokale gemeenschappen en bieden mogelijkheden voor recreatie. Ze zijn ook een bron van voedsel en nieuwe medicijnen. Meer dan een half miljard mensen zijn afhankelijk van riffen voor voedsel, inkomen en bescherming.

*(bron: www.noaa.gov)

Een keur aan binnen- en buitenlandse dagen vandaag:

Deel dit bericht