9 juli – Keverdag | Internationale Dag voor de Vernietiging van Vuurwapens

13e Keverdag Noord-Holland

Keverdag gaat niet over het beestje de kever maar over de Volkswagen Kever automobiel. Voor de dertiende keer staat het centrum van Schagen in het teken van wordt Keverdag Noord-Holland. Dit is, zoals ze het zelf zeggen, het grootste luchtgekoelde Volkswagen evenement van Noord-Holland!

Vandaag staan ruim 450 luchtgekoelde Volkswagen te schitteren in het centrum van Schagen. Maar dat is niet het enige wat er te doen is, je kunt zonder kinderen (of met, wat je wilt) ook slenteren over de onderdelenmarkt of je kan je dorst lessen op een terrasje. De kinderen kunnen zich ondertussen prima vermaken met onder andere een springkussen, schmink en krijtkever. Kortom een leuk dagje uit!

Internationale Dag voor de Vernietiging van Vuurwapens

Op initiatief van de Verenigde Naties wordt sinds 2001 op 9 juli de Internationale Dag voor de Vernietiging van Vuurwapens gehouden. Deze dag is in het leven geroepen om ons bewust te maken van de dreiging en gevaren die slecht beveiligde en (illegale) handvuurwapens vormen voor onze dagelijkse veiligheid. Om deze dag in de spotlights te zetten worden in verschillende landen op 9 juli alle verouderde en in beslag genomen wapens vernietigd.

Geschat wordt dat er wereldwijd ongeveer 1 miljard wapens op “de markt” zijn. Daarvan zijn er 80 miljoen in Europa in omloop. Deze zijn jaarlijks verantwoordelijk voor plus minus 6.700 doden. Daarbij gaat het om 5.000 zelfmoorden (75%), 1.000 moorden (15%) en 700 niet nader bepaalde overlijdens of ongevallen.*

* (cijfers afkomstig van een rapport op www.vlaamsvredesinstituut.eu)

Wat zijn nu precies handvuurwapens?

Zoals de naam al suggereert gaat het om vuurwapens die je in één of twee handen kunt vasthouden en gebruiken. Je hebt de volgende vuurwapengroepen:

  • automatische vuurwapens: machinegeweren, automatische geweren, automatische pistolen.
  • pistolen en revolvers (vuistwapens): pistolen en revolvers, afgezaagde of omgebouwde pistolen, afgezaagde of omgebouwde revolvers, hagelpistolen, hagelrevolvers en revolvergeweren.
  • geweren (semi-automatische/lange vuurwapens): kogelgeweren, hagelgeweren, afgezaagde kogelgeweren, afgezaagde hagelgeweren of gewijzigde wapens
  • niet scherpschietende vuurwapens: gaspistolen, gasrevolvers en alarmrevolvers
  • verborgen vuurwapens: sleutelhangerpistolen, schietbalpennen of andere verborgenvuurwapens
  • imitatie-wapens: wapens die op echte vuurwapens en op lucht- of veerdrukpistolen en – revolvers

Global Week of Action Against Gun Violence

De mondiale actieweek tegen wapengeweld duurt van 5 juni tot en met 12 juni. Het thema van 2017 is: De weg naar ontwikkeling en vrede begint met het laten zwijgen van de wapens. Een week waarin we aan onze regering(en) vertellen dat wij, het volk, ons ernstige zorgen maken over het groeiende aantal al dan niet illegale handvuurwapens en het aantal daaruit voortvloeiende aantaldoden en gewonden.

Het is helaas een illusie om te denken dat een wetgeving het aantal (illegale) handvuurwapens verminderd. Maak de strijd tegen het hebben van en de illegale handel in vuurwapens prioriteit in elk Europees land. De strijd tegen illegale vuurwapenhandel kun je alleen winnen door intensieve samenwerking op Europees niveau.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.