9 juli – Internationale Dag voor de Vernietiging van Vuurwapens | Landelijke Open Imkerijdag

Internationale Dag voor de Vernietiging van Vuurwapens

Op initiatief van de Verenigde Naties wordt sinds 2001 op 9 juli de Internationale Dag voor de Vernietiging van Vuurwapens gehouden. Deze dag is in het leven geroepen om ons bewust te maken van de dreiging en gevaren die slecht beveiligde en (illegale) handvuurwapens vormen voor onze dagelijkse veiligheid. Om deze dag in de spotlights te zetten worden in verschillende landen op 9 juli alle verouderde en in beslag genomen wapens vernietigd.

Wat zijn nu precies handvuurwapens?

Zoals de naam al suggereert gaat het om vuurwapens die je in één of twee handen kunt vasthouden en gebruiken. Je hebt de volgende vuurwapengroepen:

  • automatische vuurwapens: machinegeweren, automatische geweren, automatische pistolen.
  • pistolen en revolvers (vuistwapens): pistolen en revolvers, afgezaagde of omgebouwde pistolen, afgezaagde of omgebouwde revolvers, hagelpistolen, hagelrevolvers en revolvergeweren.
  • geweren (semi-automatische/lange vuurwapens): kogelgeweren, hagelgeweren, afgezaagde kogelgeweren, afgezaagde hagelgeweren of gewijzigde wapens
  • niet scherpschietende vuurwapens: gaspistolen, gasrevolvers en alarmrevolvers.
  • Verborgen vuurwapens: sleutelhangerpistolen, schietbalpennen of andere verborgenvuurwapens.
  • imitatie-wapens: wapens die zo op echte vuurwapens lijken dat zij voor be- ofafdreiging geschikt zijn, alsmede lucht- of veerdrukpistolen en – revolvers.

De 80 miljoen vuurwapens die in Europa in de omloop zijn jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 6.700 doden. Daarbij gaat het om 5.000 zelfmoorden (75%), 1.000 moorden (15%) en 700 niet nader bepaalde overlijdens of ongevallen.*

* (cijfers afkomstig van een rapport op www.vlaamsvredesinstituut.eu

Landelijke Open Imkerijdag

Wil je bijvoorbeeld weten wat een imker doet, hoe het oogsten van honing in zijn werk gaat, wil je een kijkje in een bijenkast nemen of ben je op zoek naar informatie over hoe je je tuin of balkon bijvriendelijk kan inrichten? Dan bof je want dit weekend is de Landelijke Open Imkerijdag!

Je kunt vandaag of morgen op bezoek bij één van de 270 individuele imkers of lokale imkerverenigingen en van hun krijg je sowieso antwoord op de bovenstaande vragen. Als je wilt weten welke imkers of lokale imkerverenigingen deelnemen aan de Open Imkerijdag, klik dan hier.

Do the Honey Bee!

Ongeveer een derde van alle gewassen op aarde is voor hun bestuiving afhankelijk van bijen. Wat als de bijen zouden uitsterven, wat houdt dat in voor de wereld? Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.