9 december – Internationale Dag tegen Corruptie

Internationale Dag van Herdenking en van Waardigheid voor de slachtoffers van Genocides en van de preventie van Genocides.

Het doel van deze dag is om het bewustzijn van het Genocideverdrag en haar rol in de bestrijding en voorkoming van genocide ervan te verhogen. Maar bovenal om de slachtoffers van genocides te herdenken en te eren.

Deze dag werd jongstleden september pas door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in het leven geroepen. Er is specifiek voor 9 september gekozen omdat op die dag in het jaar 1948 Het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide, kortweg het Genocideverdrag of de Genocide-Conventie werd ondertekend.

Genocides of etnische zuiveringen?

Genocide wordt vaak verward met etnische zuiveringen, er zit echter een groot verschil tussen die twee. Om het verschil goed te kunnen uitleggen moet je eigenlijk eerst weten wat er wordt bedoeld met een “etnische groep”; dat is een groep mensen die zich verbonden voelt met elkaar en die bij elkaar hoort op basis van cultuur, geboorteland, taal, geloof of geschiedenis. Een etnische groep in Nederland zijn bijvoorbeeld de Friezen, zij horen bij elkaar omdat ze de Friese taal spreken maar ook omdat ze zichzelf Fries voelen.

Voorbeeld etnische zuivering

Op het moment dat de Nederlandse overheid besluit om het aantal Friezen in Friesland te verminderen of volledig te verdrijven, denk bijvoorbeeld aan gedwongen verhuizing, dan is er sprake van “etnische zuivering”. Op het moment dat er geweld en moord aan te pas komt dan spreekt men van genocide. Het doel is dan niet verdrijven of verminderen maar vernietigen.

Etnische zuivering betreft een autochtone bevolkingsgroep, niet een allochtone bevolkingsgroep.
Het heeft dus niets te maken met (im)migranten.

Internationale Dag tegen Corruptie

Wat is ‪corruptie‬? Even kort door de bocht gezegd: corruptie is het aannemen van geld om dingen voor iemand te doen die niet legaal zijn, omkoperij dus.
De meest beruchte corruptie schandaal van dit moment is toch de corruptie binnen de FIFA, de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022 zijn verkocht voor vele miljoenen. Sepp Blatter, geschorste FIFA-voorzitter, is voorlopig nog geschorst vanwege duistere betalingen aan UEFA-baas Michel Platini in 2011.

Steekpenningen

Dagelijks gaan er miljoenen aan steekpenningen van hand tot hand, en miljarden mensen ondervinden de gevolgen. Met steekpenningen aan de juiste persoon kan men door een examen komen, een rijbewijs krijgen, een contract in de wacht slepen of een proces winnen. „Corruptie is als een zware vervuiling die op mensen drukt en hen moedeloos maakt”, verzucht Arnaud Montebourg, een Parijse advocaat.

Laat ik met een citaat van zo’n 3500 jaar geleden eindigen:
“Gij dient geen steekpenningen aan te nemen, want steekpenningen verblinden scherpzienden en kunnen de woorden van rechtvaardigen verdraaien”. (Exodus 23:8 )

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.