8 december – Doe-alsof-je-een-tijdreiziger-bent-Dag | Onbevlekte Ontvangenis van Maria

Doe-alsof-je-een-tijdreiziger-bent-Dag (Act Like A Time Traveller Day)

Een dag met zo’n naam kan maar uit één land komen, Amerika! Het idee er achter is om vandaag je te verkleden als een tijdreiziger die uit de toekomst komt of uit het verleden. De kunst is om de hele dag in deze rol te blijven. Het leuke hieraan is dat je dan net doet als of je echt verbaasd over bepaalde uitvindingen en deze absoluut niet begrijpt, zo’n beetje a la Catweazle.

Voor degene die niet weten wie Catweazle is: dat was een excentrieke, niet bekwame, stinkende tovenaar uit de 11de-eeuw die door een mislukte toverspreuk in de tweede helft van de jaren zestig in Engeland belandt. Wat keek ik graag naar deze Engelse kinderserie ( 1970-1971 ),

Onbevlekte Ontvangenis van Maria?

Op 8 december viert de Katholieke Kerk de onbevlekte ontvangenis van Maria met een ‪hoogfeest‬, . Veel niet-katholieke denken dat het betekent dat Maria maagd was toen ‪Jezus‬ geboren werd. Maar de onbevlekte ontvangenis slaat op Maria’s eigen geboorte, niet op de maagdelijkheid van Maria en het slaat op de bijzondere status van Maria.

Maria werd in de moederschoot (“ontvangenis”) met een onbevlekte ziel ontvangen vanwege haar latere uitverkiezing als moeder van Jezus Christus. Want de Zoon van God moest toch wel een moeder hebben die vrij van zonde was, ook vrij van erfzonde. Jezus moest zonder zonde ter wereld komen daarom kon Maria niet behept zijn met welke zonde dan ook.

Je kunt daarom gerust concluderen dat zij preventief verlost was van zonde, niet door eigen verdienste maar uit pure genade van God. Of was het een stukje eigen belang van God?

Wat is een hoogfeest?

Hoogfeesten zijn de belangrijkste kerkelijke dagen in de Katholieke Kerk. Ze worden in belangrijkheid gevolgd door feesten en ten slotte gedachtenissen. De liturgische kleur die op een hoogfeest gebruikt wordt is meestal wit. Hoogfeesten zijn vaak ook verplichte feestdagen.

In veel landen, waaronder Colombia, Italië, Spanje, Liechtenstein, Malta, Oostenrijk, Portugal en Zwitserland (gedeeltelijk) is het Feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria een vrije dag.

‘The Passion of the Christ’

Deze film, The Passion of the Christ, verscheen in 2004 en werd gefinancieerd en geregisseerd door de Amerikaan-Australiër Mel Gibson. Via hem kom ik terecht bij de Zalige Anna Catharina Emmerick, geboren in 1774 en gestorven op 9 februari 1824.

Haar helderziende uitspraken en haar visioenen over Maria en Jezus Christus werden opgeschreven door de schrijver Clemens Brentano. Het controversiele boek “Das bittere Leiden unseres Herrn und Heiland Jesu Christi”, waarin haar openbaringen staan, inspireerde Mel Gibson bij het maken van “The Passion of the Christ”.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.