9 april – Dag van de Finse taal


 
De meeste talen van Europa behoren tot de Indo-Europese taalfamilie, je snapt al waar ik heen wil gaan, behalve het Fins! Het Fins behoort samen met het Hongaars en het Estlands tot een andere taalgroep, namelijk die van de Finoegrische talen. De Finoegrische talen, ook wel de Fins-Oegrische talen genoemd, behoren tot de Oeraalse taalfamilie.

Wat is de Indo-Europese taalfamilie?

Men denkt dat de oorsprong van de oude Indo-Europese taal ergens zo’n 5000 jaar geleden ligt. Toentertijd leefde er een groot volk op de grens van Midden en Oost Europa die een soort oertaal spraken, het Proto-Indo-Europees, waaruit de Indo-Europese taal is ontstaan. Tot de Indo-Europese taalfamilie behoren:

1) Germaanse talen – het Duits, Nederlands, Zuid-Afrikaans, IJslands, Fries en alle Scandinavische talen.

2) Romaanse talen – het Frans, Italiaans, Spaans, Portugees en het Roemeens

3) Slavische talen – het Russisch, Oekraïens, Pools en het Litouws

4) Keltische talen – Bretons, Schots, Welsh en Iers

Het Baskisch, wat gesproken wordt door mensen in Spanje en in Frankrijk, past in geen enkel taalfamilie rijtje. Hoogstwaarschijnlijk is het een overblijfsel van een hele oude lokale taal uit de oertijd.

Fins leren spreken en schrijven

Het is zeer lastig voor een buitenlander om Fins te leren spreken en schrijven. Dat heeft drie oorzaken namelijk het Fins is niet verwant aan de Indo-Europese talen waartoe het Nederlands wel behoort en wat het ook lastig maakt is dat de Finnen veel woorden samenvoegen, verkorten, straattaal gebruiken en dialecten spreken. Nummer drie is dat in de Finse taal veel woorden zitten die niet te vertalen zijn en een nog grotendeels onbekende woordenschat bezit. Dat maak het er allemaal niet eenvoudiger op.

Het Fins en haar dialecten

In Finland zijn zeven, wat je hoofd dialecten kan noemen, dialecten te onderscheiden. Als je alles bij elkaar optelt wat Wikipedia vermeld dan kom je op meer dan 30 verschillende dialecten uit.
De eerste van de twee bekendste dialecten is het Zuidwestdialect dat in bijna heel Finland gesproken wordt, ze noemen het ook wel “het spreek-Fins”. Het spreek-Fins bestaat al sinds 1800.
En het tweede meest bekende dialect is het Stadin slangi, dat veel gesproken wordt in Helsinki en omgeving.

Toivotan teille hyvä päivä! Tis maar goed dat Google Translate bestaat 😉

Deel dit bericht