9 april – Dag van de Finse taal | Week Tegen Rugpijn | Nationale Museumweek | Internationale Dag van het Internet der Dingen

Dag van de Finse taal

Op 9 april vieren de Finnen in en buiten Finland Mikael Agricola Dag, ook wel Dag van de Finse Taal genoemd. Mikael Agricola (ca. 1510 – 9 april 1557) wordt vaak de grondlegger van de Finse geschreven taal genoemd en was één van de meest prominente voorstanders van de Protestantse Reformatie in Zweeds Finland.

Het Fins en haar dialecten

In Finland zijn zeven (hoofd)dialecten te onderscheiden. Als je alles bij elkaar optelt wat op Wikipedia vermeld staat dan kom je op meer dan 30 verschillende dialecten uit. De eerste van de twee bekendste dialecten is het Lounaismurre (Zuidwestdialect), de tweede is het Stadin slangi dialect (Helsinki en omstreken). Het Lounaismurre, ook wel spreek-Fins genoemd, wordt in bijna heel Finland gesproken. Sanon näin, se on vain, että se tietää. Tis maar goed dat Google Translate bestaat. 😉

Week Tegen Rugpijn

Geen sinecure om extra aandacht te vragen voor rugpijn. Want volgens Fysius Rugexperts, de imitator van deze week, heeft maar liefst 1 op de 5 volwassenen last van terugkerende rugpijn.

En daar moet wat aan gedaan worden. Wat biedt Fysius Rugexperts je aan deze week?

  • gratis rugadvies (inclusief rugscan á € 48,50)
  • gratis online rugadvies
  • oefeningen voor een sterke en gezonde rug!

Als je last hebt van terugkerende rugpijn dan is dit bij uitstek de week om daar ook zelf serieus aandacht aan te schenken. Fysius Rugexperts heeft meer dan 25 vestigingen, klik hier voor een locatie overzicht.

Nationale Museumweek

Je kunt tot en met 15 april met korting of zelfs soms gratis naar het museum om onze nationale pronkstukken te bewonderen. Wat is nou lekkerder dan slenteren door het museum en je te vergapen aan de uitgestalde pronkstukken? Buiten dat het je fantasie prikkelt is het vaak ook leerzaam. Grote of kleine musea met de meest prachtige collecties over geschiedenis, kunst, wetenschap tonen óns enorme culturele kapitaal; “Ons echte goud”. Ben je op zoek naar een deelnemend museum of meer info? Klik hier.

Internationale Dag van het Internet der Dingen

Het internet verbindt mensen maar het internet verbindt ook mensen met objecten (dingen) zoals machines, auto’s, de thermostaat of koelkast. Daar komt de naam “Internet of Things” (IoT) vandaan, aka het internet der dingen. Een voorbeeld hiervan is het op afstand bedienen van je verwarming. En daar schuilt ook meteen het grootste gevaar, het verlies van privacy en het online gevaar zonder dat jij er iets van merkt. Hackers liggen overal op de loer!

Internet of Things Rotterdam

Het Internet of Things (IoT) brengt connectiviteit naar een nieuw niveau, maakt innovatie mogelijk, maar vraagt ook om exploratie, onderzoek en debat. Ben je daar in geïnteresseerd, dan is Rotterdam the pla ce to be de aankomende dagen. Vandaag en morgen vindt namelijk de Rotterdamse editie van de International Internet of Things Days plaats. Twee dagen lang gaan docenten, studenten, ondernemers, beleidsmakers, experts en onderzoekers met 4 centrale thema’s aan de gang:

  • Humanizing IoT: creative, intelligent and affective technologies
  • People make cities
  • Privacy & Security
  • Innovation of things: How disruptive is IoT?
  • Hackathon: Citythings
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.