8 september – Dag van de Scheiding | Bedrijfsuitjesdag | Internationale Dag van de Fysiotherapie | Wereldalfabetiseringdag

Dag van de Scheiding

Op 15 september 1796 werd de allereerste echtscheiding in Nederland uitgesproken, dat was tussen Wilhelmus Meers en Agatha Lenaerts. Dat is dus de reden dat op of rondom 15 september de Dag van de Scheiding wordt georganiseerd. Zo zie je maar, ook de datum van de Dag van de Scheiding is niet zomaar gekozen.

Doordat zo veel huwlijken mislukken vond de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) in 2010 het gerechtvaardigd om een dag in het leven te roepen waarop landelijk aandacht wordt gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen: “Dag van de Scheiding”. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

De helft loopt spaak!

In 2016 werden in ons land in totaal 65.249 huwelijken gesloten waarvan er 33.414 stuk liepen. Conclusie: meer dan 50% van de huwelijken loopt stuk. Dat zijn geen leuke cijfers om te lezen als je net getrouwd bent of net samenwoont of plannen hebt in die richting. En dan hebben we het nog eens niet over het aantal samenwoners dat uit elkaar gaat. Wist je dat de gemiddelde leeftijd waarop mannen en vrouwen voor de eerste keer trouwen lichtjes stijgt? Mannen waren in 2016 gemiddeld 33,7 jaar oud en vrouwen 31,1 jaar.

(bron: www.cbs.nl)

Bedrijfsuitjesdag

Gooi je haren los, sluit de computer af en ga de hort op. Huh? Waarom? Het is de tweede vrijdag van september, het is Bedrijfsuitjesdag! Op zoek naar tips ideeën? Kijk eens op 1001activiteiten.nl, daar vind je allerlei suggesties voor een alles behalve saai afdelingsuitje. Als jij vandaag gewoon de hele dag aan het werk moet dan heb ik medelijden met je. Nieuwe baan? 😉

Wereldalfabetiseringdag

Eenenvijftig jaar geleden riep UNESCO 8 september uit tot Wereldalfabetiseringsdag (International Literacy Day), een dag om mensen bewust te maken van de omvang en de gevolgen van laaggeletterdheid. UNESCO wil door middel van deze dag aandacht vragen voor het belang van lezen, schrijven en taal. Deze dag is de aftrap van de Week van het Alfabetisme, tijdens de week organiseren tal van organisaties, vaak op eigen initiatief, activiteiten rondom alfabetisme.

Het thema “Geletterdheid in een digitale wereld” behandelt de volgende vragen: welke geletterdheidsvaardigheden zijn nodig in een steeds meer digitale samenleving, wat wordt het alfabetisering beleid en welke programma’s moeten worden ontwikkeld zodat de digivaardigheden worden bevorderd.

Dag van de Fysiotherapie (#WorldPTDay)

Deze World Physical Therapy Day geeft fysiotherapeuten de kans om mensen uit te leggen dat fysiotherapie meer behelst dan alleen maar patiënten behandelen met bijvoorbeeld nek- en rugklachten of met sportblessures. Fysiotherapie speelt een grote rol bij het gezond, mobiel en onafhankelijk houden/maken van mensen. In Nederland houden we op 24 november de Dag van de Fysiotherapeut, een dag bedoeld voor de zzp’er fysiotherapeut of in loondienst werkende peut of student fysiotherapie.

Het overkoepelende thema voor elke Internationale Dag van de Fysiotherapie is Movement for Health. Het thema van dit jaar “fysiek actief zijn voor het leven”, benadrukt de belangrijke rol die fysiotherapeuten spelen bij het gezond, fit, mobiel en onafhankelijk ouder worden en zijn.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.