8 november – Weltschenktag | Werelddag van de Stedenbouw | Dag van de Stralende Beroepen | Intersekse Herdenkingsdag | Kookboekenweek | Week van de Mediawijsheid

Weltschenktag

Zoals de naam al doet vermoeden ligt de oorsprong van deze dag in Duitsland. In 2015 bedacht de online firma mydays dat een dag waarop we onze dierbaren bedanken omdat ze een deel uit maken van ons leven wel een goed idee was. En hoe kun je het beste deze dierbaren bedanken? Juist door een klein cadeautje te bestellen bij mydays. Maar dankbaarheid of gewoon laten blijken dat je superblij met iemand bent kan ook door deze persoon je onverdeelde aandacht te geven. En zo is Weltschenktag ontstaan.

In het Engels wordt Weltschenktag World Gift Day genoemd. Zit me suf te prakkiseren hoe ik deze dag in goed Nederlands kan vertalen: Wereld Cadeau Dag, Wereld Geef Dag of misschien wel Wereld Geef een Cadeau Dag. Als iemand een suggestie heeft hoor ik het graag.

Werelddag van de Stedenbouw

Werelddag van de Stedenbouw staat ook bekend onder de naam Wereld Urbanisme Dag of World Town Planning Day. Deze dag was 70 jaar geleden (1949) een initiatief van wijlen professor Carlos Maria della Paolera van de Universiteit van Buenos Aires. Hij wilde meer erkenning voor het beroep van planners en stedenbouwkundigen en hun werk. Anno 2019 wordt World Town Planning Day in 30 landen verspreid over vier continenten gevierd.

Viert Nederland ook Werelddag van de Stedenbouw?

Tja, laat ik het zo zeggen ik heb op het almachtige internet niets kunnen vinden dat duidt op festiviteiten in Nederland. Dus ik zeg nee op de vraag. Daarentegen organiseert de Vlaamse Vereniging voor Ruimte & Planning (VRP) een netwerkevent waar planners en stedenbouwkundigen professionelen uit andere disciplines elkaar kunnen ontmoeten. Vandaag wordt oor hun de VRP-Afstudeerprijs uitgereikt en vorig jaar ook de VRP-Planningsprijs. Volgend jaar wordt weer de twee-jaarlijkse VRP-Planningsprijs uitgereikt.

Dag van de Stralende Beroepen

In Nederland vertaald men de International Day of Radiology (IdoR) als Dag van de Stralende Beroepen.Noemen ze het de Internationale Dag van de Radiologie dan was het voor mij meteen duidelijk geweest waar deze dag omdraait. Afijn, het thema van IDoR 2019 is: Sportbeeldvorming.

Het thema gaat over dat beeldvormend onderzoek en inzicht in de anatomie, biomechanica en chirurgische behandelingsopties een niet te onderschatten rol spelen bij de diagnose, prognose en behandeling en preventie van sportblessures. De ontwikkeling van echografie en MRI en nieuwe inzichten in de pathofysiologie hebben hier een belangrijk aandeel in. Met dit in het achterhoofd is het dan ook niet vreemd dat radiologen tot de medische staf van bijvoorbeeld een TeamNl of een topsportclub behoren.

Deze dag en weken horen ook op de kalender:

Deel dit bericht