8 mei – Wereld Thalassemie Dag | Internationale Dag Rode Kruis en Rode Halve Maan | Dag van het Levenslied | Moederdag

De Algemene Vergadering van de VN heeft 8 en 9 mei uitgeroepen tot een dag waarop “een moment van herdenking en verzoening voor hen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog‘”gepast is. Natuurlijk erkent de VN dat de lidstaten hun eigen herdenkingsdagen hebben desondanks dat gegeven nodigt de VN alle lidstaten uit om jaarlijks op één of beide dagen op passende wijze hulde te brengen aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Wereld Thalassemie Dag

Thalassemie is een erfelijke bloedziekte waarbij het lichaam onvoldoende en afwijkend hemoglobine aanmaakt. Als er in je lichaam onvoldoende of afwijkend hemoglobine zit heb je een groot probleem want hemoglobine is namelijk cruciaal. Het vervoert zuurstof naar alle delen van het lichaam en voert kooldioxide af naar de longen. Patiënten worden met de ziekte Thalassemie geboren en kunnen niet genezen.

Internationale Dag Rode Kruis en Rode Halve Maan

Het Rode Kruis wordt sinds 1864 gebruikt als herkenningsteken voor goederen en personen die instaan voor de medische verzorging in conflictsituaties. Doordat niet alle landen het Rode Kruis of de Rode Halve Maan als embleem willen gebruiken, om wat voor reden dan ook, is er altijd veel discussie geweest over de emblemen. Om uiteindelijk van de eeuwige discussies af te zijn is er in 2005 voor een nieuw, voor iedereen aanvaardbaar, embleem gekozen. Het werd het Rode Kristal, met dezelfde beschermde status als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Dus niet als vervanger van,  maar als toegevoegde keus.

Dag van het Levenslied

Voor veel mensen uit Nijmegen en omstreken is Moederdag al jaren verbonden met een bezoek aan het Valkhofpark. Niet om te wandelen maar om mee te blèren tijdens het smartlappenfestival “Dag van het Levenslied”.
Wie treden er ´s middags op? Je kunt onder andere genieten van Van Binsbergen Trio, Ronnie en de Razende Ronda’s, De Hertenjagers en Mr. Vinex & de Vinettes.
Vanaf 18.00 staan onder meer op het podium; Ronnie Ruysdael, Danny Droes, Cliff Willy & Zijn Poduimboys en De Jantina’s samen met de VanSlag Feestband. En de slotact is? Dat blijft geheim!

Het festival begint om 14.00 met de gratis Smartlappen Bingo en eindigt om 24.00.

Moederdag

Moeder krijgt ontbijt op bed en cadeautjes, de huishoudelijke taken worden vandaag door vader en de kinderen gedaan en natuurlijk hebben de kleintjes op school iets leuks in elkaar geknutseld of getekend voor moeder. Als de kinderen wat ouder zijn kopen ze een bosje bloemen of een flesje parfum voor moeders. Dat is in een notendop de essentie van de “moeder-verwen-dag”. En moeder? Die is overal blij mee!

Ik wens alle grootmoeders, (schoon)moeders en bonusmoeders een hele fijne Moederdag!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.