8 maart – Internationale Vrouwendag 2018 | Nacht van de Sociologie | Dag van de Sportaccommodaties | Wereldnierdag

Internationale Vrouwendag 2018

De Verenigde Naties hebben voor Internationale Vrouwendag 2018 gekozen voor het thema “The Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives”. Met andere woorden: de tijd is aangebroken dat vrouwen datgene gaan incasseren waar vrouwelijke activisten generaties lang voor hebben gestreden. Namelijk: vrouwenrechten, (gender)gelijkheid en rechtvaardigheid. Het wordt tijd voor erkenning voor het onvermoeibare werk van activisten die centraal hebben gestaan bij de wereldwijde impuls voor gendergelijkheid. Internationale Vrouwendag is bij uitstek een dag waarop je stil staat bij de geboekte vooruitgang maar ook een dag waarop je in actie komt voor veranderingen.

#wijzijngelijkwaardig. Bij lange na niet!

De #MeToo discussie laat zien dat er nog steeds seksuele intimidatie, geweld en discriminatie van vrouwen voorkomt op de werkvloer. Er is nog een lange weg te gaan voordat er serieus sprake is van gendergelijkheid of überhaupt gelijkwaardigheid. Zolang vertrouwenspersonen door werkgevers worden gedwarsboomd en slachtoffers van seksuele intimidatie uit angst en schaamte geen melding meer durven te doen kan je niet spreken van een ontspannen gelijkwaardig sfeertje op de werkvloer, of wel?

Waar ben jij vandaag?

Wil je weten of er bij jouw in de buurt iets georganiseerd wordt op Internationale Vrouwendag dan raad ik je aan om de site internationale-vrouwendag.nl te bezoeken. Daar vind je alle activiteiten die worden georganiseerd op en rond 8 maart op alfabetische volgorde gesorteerd per provincie. Staat je stad of dorp er niet bij? Mijn advies: Ga dan op zoek met Google.

Nacht van de Sociologie 2018

Sinds 2004 wordt de Nacht van de Sociologie in Groningen georganiseerd, dit jaar met het thema “De Weg Naar de Vrijheid”. Het wordt grootser dan ooit tevoren, vernieuwend en vol met verrassingen. Volgens de organisatoren wordt de vijftiende Nacht van de Sociologie een nacht om nooit meer te vergeten. Ben je geïnteresseerd, klik hier en koop een kaartje.

Dag van de Sportaccommodaties

Dag van de Sportaccommodaties is een jaarlijkse vakbeurs waarop ruimschoots aandacht is voor duurzaamheid, ontwerp, bouw, inrichting, onderhoud en beheer van binnen- én buitensportaccommodaties. Tis maar dat je het weet.

13e Wereldnierdag

Sinds 2006 wordt op de tweede donderdag in maart Wereldnierdag (World Kidney Day) gehouden. Het doel van deze dag is om mensen bewuster te maken van het belang van gezonde nieren. Elk jaar heeft een ander overkoepelend thema, het thema van 2018 is: “Kidneys & Women’s Health: Include, Value, Empower”. Men wil bereiken dat er betaalbare en eerlijke toegang tot gezondheidseducatie, gezondheidszorg en preventie voor nierziekten is voor alle vrouwen en meisjes.

Wat zijn de gevolgen?

Wereldnierdag en Internationale Vrouwendag zijn dit jaar op dezelfde dag. De imitators van World Kidney Day vonden dat een prima moment om (preventie van) chronische nierziekte bij vrouwen onder de aandacht te brengen. Chronische nierziekte wordt gezien als een sluipmoordenaar omdat de eerste klachten pas optreden wanneer de nierfunctie al gedaald is tot dertig procent. Wat zijn de gevolgen:

  • botten worden zacht en zwak waardoor ze gemakkelijk breken
  • nierfalen: de nieren kunnen het bloed niet goed filtreren
  • hoge bloeddruk: hersenbeschadiging door onbehandelde hoge bloeddruk
  • herseninfarct of TIA
  • regelmatig blaasontsteking of nierbekkenontsteking
  • longoedeem (vochtophoping in de longen)
  • hartfalen

Benieuwd of je een verhoogd risico hebt op chronische ziekte of nierschade? Doe de risicotest, klik hier.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.