8 april – Internationale Dag van de Roma | Dag van de Bril

Dag van de Bril

“Waarom zijn er toch zo weinig BN’ers met een bril? Belachelijk!” dat riep NPO 3FM-dj Giel Beelen een aantal jaren geleden. Giel Beelen riep 8 april uit tot “Dag van de Bril” en riep collegae dj’s maar ook nieuwslezers en bekende Nederlanders op om 8 april een bril op te zetten in plaats van de contactlenzen in te doen. Voor een bril hoef je je absoluut niet te schamen, het is modieus en soms staat het mensen het ook gewoon goed.

Je zult wellicht vandaag op Twitter, Instagram of Facebook de #brilfie voorbij zien komen. Mensen met een grote bril, een ronde bril, een klein brilletje, een gekleurde bril, een zwarte bril, een wc-bril, alle mogelijke brillen komen vandaag langs op de sociale media.

Ben reuze benieuwd of deze “dag van” vandaag net zo trendy op social media wordt als een paar jaar geleden.
We zullen het zien. 😉

Internationale Dag van de Roma

De hierboven afgebeelde vlag is de Internationale vlag van de Roma, deze vlag werd in 1933 ontworpen door de Algemene Unie van de Roma van Roemenië. De vlag is sinds 1971 de officiële vlag van de Roma, een volk zonder land. De kleuren blauw en groen staan voor hemel en aarde, in het midden staat een chakra afgebeeld. De chakra is een verwijzing naar de nomadische levensstijl.

Tot volkslied werd gekozen: Djelem, djelem. De melodie is een Servisch Roma liefdeslied, de tekst werd in 1969 geschreven door Aleksandar Petrović en deze verwoord wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog met hen is gebeurd.

Waar komen de Romani oorspronkelijk vandaan?

In 2012 zijn onderzoeksresultaten van de studie naar het DNA van mannen uit 13 Romani-groepen uit heel Europa gepubliceerd in Current Biology. Ook het Erasmus MC heeft aan dit onderzoek meegewerkt. Dit onderzoek naar de genetische oorsprong laat zien dat de bakermat in Noordwest-India ligt. De Romani diaspora, de verspreiding van volkeren, begon ongeveer 1500 jaar geleden.

De Europese verspreiding begon ongeveer 900 jaar geleden en ging via de Balkan. Dat verklaart ook waarom zoveel afstammelingen van deze bevolkingsgroep vandaag de dag nog  in de Balkan landen wonen.

Je kunt het Romavolk onderverdelen in groepen, de vijf belangrijkste zijn:

 • Erlides – leven vooral in Zuid-Europa
 • Kale – leven voornamelijk op het Iberisch Schiereilanden Noord-Afrika
 • Kalderari – leven vooral op de Balkan
 • Romnichal – leven voornamelijk in Groot-Brittannië en Noord-Amerika
 • Sinti – de meeste Sinti leven in Frankrijk, Duitsland en de Benelux

Wereldwijd leven er nu naar schatting ongeveer tussen de 10-12 miljoen Romani, en dit is echt een schatting omdat geen enkel land een correcte telling heeft.

Sinti en Roma in Nederland

In Nederland maken we een onderscheid tussen Sinti en Roma, het verschil heeft te maken met datum van vestiging. Met Roma wordt bedoeld de groep mensen die voornamelijk uit Oost-Europa komen en zich in de negentiende en twintigste eeuw in Nederland vestigden.

Met Sinti bedoelen we de mensen die uit Frankrijk en Duitsland komen en die zich tussen 1900 en 1920 hier hebben gevestigd.

Wist je dat tijdens WOII naar schatting tussen de 220.000 en 1,5 miljoen* Roma zijn vermoord?

*Een nauwkeurige schatting is onmogelijk te maken omdat het onduidelijk is hoeveel Roma families er voor de vervolging leefden in Europa.
 

Deel dit bericht

Een gedachte over “8 april – Internationale Dag van de Roma | Dag van de Bril

 1. Dank u zeer voor deze mooie informatie over mijn Roma/ Sinti broeders en Zusters, wat ik ook erg fijn vind dat u het wordt Zigeuner niet genoemd heeft! Wat helaas overal bij gebruikt wanner men over mijn broeders en zusters heeft!!!

  Ik ben TROTS op de fait dat ik een jonge Roma vrouw ben, en ik zou niet anders willen zijn, mijn talenten en vriendelijkheid heb ik te danken aan mijn Roma voorouders. Elke men deep van binnen is een Roma/ Sinti, er is niet mooier dan rond reizen en onze mooie wereld zien, WEL Legaal wat HELAAS niet het geval is voor vele mijn broeders en zusters!!! We zijn mentaal zeer sterk en kunnen ons in andere goed verplaatsen. En we hebben ook HELAAS onze andere broeders en zusters die het verpesten voor de anderen positieve Roma/Sinti volk…. en dit heb je tussen alle rassen en volken…. en deze broeders en zusters hebben ons Hard nodig.

  Samen met de overheid kunnen hen naar ons toe trekken i.p.v hen weg jagen!!!

  Te aven bagtale hem saste!

  Suada

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.