8 februari – openingsfeest BesteBuren-jaar in Rotterdam


 
Op 8 februari is het openingsfeest van het BesteBuren-jaar in de LantarenVenster in Rotterdam. De succesvolle Belgische jazzpianist Jef Neve zal daar optreden met als speciale gast Typhoon!
Dat wordt puur genieten!

Wat is BesteBuren-jaar?

Op 17 januari 1995 werd in Antwerpen het Cultureel Verdrag ondertekend tussen Vlaanderen en Nederland. Het Cultureel Verdrag staat voor samenwerking op het gebied van taal en letteren, beeldende kunst, podiumkunsten, sociaal-cultureel werk, welzijn, media, onderwijs, erfgoed en wetenschap tussen Vlaanderen en Nederland.
Dit Verdrag is een logisch gevolg van het feit dat we samen een taal delen maar ook een gedeelde geschiedenins en cultuur hebben. En we zijn natuurlijk buren maar wel buren die elkaar te weinig ontmoeten. Daarom is dit jubilieum jaar uitgeroepen tot BesteBuren-jaar, een jaar om onze onderlinge band te versterken want we hebben elkaar veel moois te bieden. Gelukkig weten Nederlandse en Vlaamse schrijvers, kunstenaars en andere cultuurprofessionals nog steeds de weg te vinden naar elkaars land en verrijken en inspireren ons met hun creaties.

Viering twintigste verjaardag

Het feestjaar, dat loopt van 7 februari 2015 tot 14 februari 2016, is er om de intensieve culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland te vieren.
Het Vlaams-Nederlands Huis de Buren en DutchCulture zijn de spil in de organisatie van dit jaar.
Er is een BesteBuren-programmaraad die verantwoordelijk is voor de selectie van binnengekomen projecten. Tot nu toe zijn er 50 projecten voor het programma van dit jaar.
Je kunt projecten nog aanmelden want de tweede selectieronde loopt nog. De resultaten worden in de lente bekendgemaakt.

Enkele activiteiten

1) Op 8 februari, in de namiddag, vindt op Rotterdam Centraal een mash-up van hiphop, urban dans en spokenword plaats tussen Vlaamse en Nederlandse jongeren.

2) Zondag 22 maart van 15.00 tot 16.30 is in Oostende IM:Youp van ’t Hek.
Tijdens een publiek gesprek vraagt gastvrouw Anna Luyten aan cabaretier Youp van ’t Hek hoe hij na zijn dood herdacht wilt worden.

3) De Haarlemse Lente van 13 t/m 15 maart. Elf Haarlemse kunstinstellingen bundelen de krachten voor het “Nederland Vlaanderen jaar”.

Het beloofd een mooi cultureel jubileum  jaar te worden!

Deel dit bericht