afbeelding versterkt gebedsdag tegen mensenhandel

8 februari – Internationale Gebedsdag tegen Mensenhandel | Internationale Epilepsiedag | Dag van het Aanzoek

Internationale Gebedsdag tegen Mensenhandel

De eerste Internationale Gebedsdag tegen Mensenhandel werd in 2015 op initiatief van paus Franciscus georganiseerd. Hij was geïnspireerd door een groep vrouwelijke religieuzen die al jarenlang slachtoffers bijstonden en bijstaan van mensenhandel en streden (en nog steeds strijden) tegen mensenhandel. Paus Franciscus noemt mensenhandel een plaag en vindt dat iedereen een rol moet spelen bij het beëindigen van mensenhandel. Italiaanse Kloosterzuster Gabriella Bottani zegt in een persverklaring dat mensenhandel een integraal onderdeel is van een inclusieve economie waarin de regels van de markt de fundamentele waarden van het menselijk samenleven vernietigen. Amen.

Gebedsmarathon op Gebedsdag tegen Mensenhandel

De gebedsdag van dit jaar is bedoeld om het bewustzijn te vergroten over de economische systemen en de druk die mensenhandel veroorzaakt en bevordert. De organisatoren van de Internationale Dag van Gebed en Bewustwording tegen Mensenhandel organiseren vandaag een transcontinentale gebedsmarathon. Een gebed voor een economie zonder uitgebuite, verhandelde personen. Vanwege de wereldwijde pandemie is het evenement alleen online. Een videoboodschap van paus Franciscus wordt uitgezonden tijdens dit livestream-evenement.

Sint-Jozefina Bakhita

De keuze voor 8 februari is niet toevallig, deze datum valt samen met de feestdag van de heilige Sint-Jozefina Bakhita (1869-1947). Zij was een Soedanese vrouw die als kind als slaaf werd verkocht, werd misbruikt, werd vrijgelaten en daarna voor het leven van een kloosterlinge koos. Zij stierf op 8 februari te Schio in het bisdom Vicenza. Haar bijnaam was het Zwarte Moedertje, maar dat zal anno nu wel te beladen zijn! Op 17 mei 1992 werd zij zalig verklaard en in 2000 heilig.

Internationale Epilepsiedag

De eerste Internationale Epilepsiedag werd gehouden in 2015 en was een initiatief van International Bureau for Epilepsy en de International League Against Epilepsy. Deze epilepsiedag is de vervanger van de Europese Epilepsiedag die werd gelanceerd op 14 februari 2011. Internationale Epilepsiedag is een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het hebben van epilepsie en de impact die het heeft op iemands leven maar ook op dat van hun families en verzorgers.

Vandaag is paars de kleur van de aandacht voor epilepsie!

Een hoogtepunt van Internationale Epilepsiedag 2020 was om te zien hoeveel oriëntatiepunten en kenmerkende gebouwen over de hele wereld paars kleurde voor Epilepsiedag! Zoals bijvoorbeeld het Colosseum in Rome en een fontein in Triëst. Tower 42, de op vier na hoogste wolkenkrabber in Londen, projecteerde het logo van de Internationale Epilepsiedag vanaf de bovenkant van het gebouw en greep hiermee de aandacht van iedereen in het gebouw door middel van elektronische posters en bewegwijzering in liften.

Heb hart voor epilepsie!

De Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) brengt vandaag epilepsie onder de aandacht met de actie “Heb hart voor epilepsie”. SEIN roept op om de afbeelding Heb hart voor epilepsie  vandaag massaal op de sociale media te delen. Gebruik de hashtag #hebhartvoorepilepsie. Je eigen epilepsie foto delen mag natuurlijk ook.

Dag van het Aanzoek

Ben jij vrouw en heb jij het vandaag gedurfd om je stoute schoenen aan te trekken? Dan zeg ik Go for it Girl. Ben je bang dat je een nee te horen krijgt dan zou ik nog 3 jaar wachten met je aanzoek. Volgens goed oud gebruik mogen vrouwen (en mannen) in een schrikkeljaar een man ten huwelijk vragen of vragen voor een date. Dat is op zich al een heugelijk feit maar het mooiste moet nog komen: de man mag niet weigeren! In ieder geval het is vandaag een spannende dag, de vraag van de dag: zal hij/zij me vandaag dan eindelijk een aanzoek doen? Of kijk je morgen op vandaag terug en blijkt dat je de hele dag voor niks zenuwachtig bent geweest. Ben zeer benieuwd!

Ben je verkikkerd op iemand dan is deze dag ook bij uitstek de dag om je oogappeltje te overtuigen dat het beste wat haar of hem kan overkomen een relatie met jou is. De kans bestaat natuurlijk dat je oogappeltje het totaal anders ziet. Of niet gediend is van jou overmoedige, te zelfverzekerde poging. Dan valt deze poging in de categorie: nooit geschoten is altijd mis.

Deel dit bericht