8 december – Koorzangdag | Wereldlichtjesdag | Doe-alsof-je-een-tijdreiziger-bent-Dag | 2e zondag van de Advent | Bodhi-dag | Onbevlekte Ontvangenis van Maria

Wereld Koorzangdag

Tijdens de Algemene Vergadering van IFCM in Helsinki in 1990 werd na een voorstel van de dirigent en componist Alberto Grau de World Choral Day opgericht. Een internationaal koorevenement die de waarden van solidariteit, vrede en begrip hoog in het vaandel heeft staan. Maar Koorzangdag is ook een dag gewijd aan de positieve krachten die aan koorzang kleven, want waar je samen zingt kun je niet vechten!

Sinds 1990 zijn miljoenen zangers over de hele wereld betrokken bij World Choral Day-concerten, festivals, sing-a-long, koorseminars en andere koorevenementen. Wereld Koorzangdag leeft niet echt in Nederland terwijl het toch vrij makkelijk is om mee te doen. Jammer, want net zoals samen muziek maken is samen zingen, en ik spreek uit ervaring, gewoon fantastisch om te doen.

Wereldlichtjesdag

De tweede zondag in december is gereserveerd voor Wereldlichtjesdag. Op deze dag steken overal ter wereld mensen om 19.00 uur (lokale tijd) kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten! De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.

Voor elke moeder geldt: je kind blijft altijd je kind

Als ik dit lees over Wereldlichtjesdag dan gaan mijn gedachten uit naar alle kinderen over de hele wereld. Kinderen die op dit moment slachtoffer worden van armoede, gebrek aan schoon water, te weinig voedsel, gebrek aan sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne, ziekte en oorlogen. Hoeveel onnodige slachtoffertjes komen er vandaag bij?

Wereldlichtjesdag in Nederland

Door heel Nederland worden vandaag herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Deze bijeenkomsten vinden plaats in kerken, uitvaartondernemingen en crematoria. Je kunt ook naar het Natuurpark Berg en Bos. Wil je weten waar vandaag een herdenkingsbijeenkomst is, klik hier voor de locaties.

Doe-alsof-je-een-tijdreiziger-bent-Dag

Het is vandaag Pretend To Be A Time Traveller Day, een dag met zo’n naam kan maar uit één land komen, de Joe Naait Um Steeds of America! Het idee er achter is om vandaag je te verkleden als een tijdreiziger die uit de toekomst komt óf uit het verleden. De kunst is om de hele dag in deze rol te blijven. Het leuke hieraan is dat je dan net doet als of je oprecht verbaasd bent over bepaalde uitvindingen en deze absoluut niet begrijpt, zo’n beetje à la Catweazle.

Voor degene die niet weten wie Catweazle was: hij was een excentrieke, niet bekwame, stinkende tovenaar uit de 11de-eeuw die door een mislukte toverspreuk in de tweede helft van de jaren zestig in Engeland belandt. Wat keek ik graag naar deze Engelse kinderserie ( 1970-1971 ).

Onderstaande dagen mogen we natuurlijk niet vergeten:

Deel dit bericht