7 december – Sweet Sixteen Amalia | Vrijwilligersdag | Dag van de Burgerluchtvaart | Pearl Harbor Herdenkingsdag

Sweet Sixteen Amalia

Hang de vlag maar uit! Onze toekomstige koningin, Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, wordt vandaag 16 jaar. Een driewerf hoera voor Amalia is dus op zijn plaats: hoera hoera hoera. De vraag die me bezig houdt is: zullen de ouders van Amalia een Sweet Sixteen party voor haar organiseren? Volgens Koningin Maxima zal het geen knalfuif worden, ze willen het klein houden omdat Amalia het druk heeft op school en druk is met Sinterklaas.

Wat ik eigenlijk denk is dat de vijftiende verjaardag van Amalia belangrijker was. In Argentinië, het geboorteland van onze Koningin, is het traditie dat de 15e verjaardag van een meisje gevierd wordt met een heus Quinceañera ritueel. Dus ik gok dat als een verjaardag uitbundig wordt gevierd in Paleis Huis ten Bosch het eerder La Quinceañera zal zijn dan Sweet Sixteen.

Nationale Vrijwilligersdag

Verschillende organisaties en verenigingen geven op de Nationale Vrijwilligersdag hun vrijwilligers een cadeautje, organiseren een uitstapje of sturen een bedankkaartje. Op deze manier staan ze op Vrijwilligersdag stil bij al die mensen die zich belangeloos inzetten. Eigenlijk moeten we vandaag allemaal eens stil staan bij het werk wat al die vrijwilligers belangeloos verzetten. Waarom is een vrijwilliger belangrijk? Omdat de vrijwilliger de smeerolie van onze maatschappij, van onze samenleving is.

Wist je dat….

  • 49% van de Nederlanders boven de 15 jaar zich minimaal één keer per jaar vrijwillig inzet?
  • de grootste groep vrijwilligers tussen de 35 en 45 jaar oud zijn?
  • mannen het meeste vrijwilligerswerk bij de sportclub doen?
  • vrouwen in de meeste gevallen in de verzorging of op school vrijwilligerswerk uitvoeren?
  • gemiddeld een vrijwilliger 4,5 uur per week aan vrijwilligerswerk besteedt?

(bron: cbs.nl)

Internationale Dag van de Burgerluchtvaart

De eerste International Civil Aviation Day werd in 1994 gelanceerd als onderdeel van het 50-jarig bestaan van de ICAO. Uiteindelijk werd in 1996, op initiatief van de ICAO en met hulp van de Canadezen, 7 december als een officiële VN-dag door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties erkend en ging 7 december de boeken in als de International Civil Aviation Day.

Wie is de ICAO?

De ICAO werkt samen met de 193 lidstaten en industriegroepen van de Conventie om overeenstemming te bereiken over internationale burgerluchtvaartnormen en aanbevolen werkwijzen en beleidsmaatregelen zodat er in elke regio van de wereld veilig en betrouwbaar gewerkt kan worden.

Het doel van deze dag is om stil te staan bij de impact die de internationale burgerluchtvaart heeft betreffende de sociale en economische ontwikkelingen van landen. De ICAO-Raad, de initiatiefnemer van deze dag, staat dit jaar stil bij het 75-jarig jubileum van haar International Civil Aviation Organization (ICAO).

Pearl Harbor Herdenkingsdag

Het is vandaag precies 78 jaar geleden dat tijdens een slechts twee uur durende Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor (Hawaii) 2.403 Amerikanen omkwamen en meer dan duizend gewonden vielen. Op Pearl Harbor Remembrance Day worden deze slachtoffers met veel eerbetoon herdacht.

De dag na deze aanval vroeg President Franklin D. Roosevelt aan het Congres om Japan de oorlog te verklaren; het Congres gaf zijn goedkeuring met slechts één tegenstem. Drie dagen later verklaarden Duitsland en Italië ook de oorlog aan de Verenigde Staten. We weten allemaal hoe de daarop volgende vier jaren verliepen.

Deel dit bericht