7 juni – Dag van het Romeinse Aardewerk | Europese Tourettedag | Werelddag voor Voedselveiligheid | Chocolade IJs Dag | Donut Dag

Dag van het Romeinse Aardewerk

Radboud Universiteit, Gemeente Nijmegen en Museum Het Valkhof zijn de organisatoren van de drieëntwintigste Dag van het Romeinse Aardewerk. Wist je trouwens dat in Nijmegen (Ulpia Noviomagus Batavorum) ooit de belangrijkste Romeinse legerplaats lag en dat het de grootste (en oudste) stad van Nederland is? Terugkomend op de Dag van het Romeinse Aardewerk; het is een dag vol met boeiende presentaties/lezingen over aardewerk uit de Romeinse tijd. Toegang is gratis. Geen idee of je vandaag zo maar op de bonnefooi naar binnen kunt huppelen. Zo niet, dan ga je lekker de stad Nijmegen in. Daar valt genoeg te ontdekken.

Europese Tourettedag

Op de Europese Tourettedag wordt om extra aandacht en begrip voor het syndroom van Gilles de la Tourette gevraagd. Want helaas klopt het beeld wat de meeste mensen hebben over Tourette niet. Het is niet alleen maar schelden en vloeken. Bij meer dan 80% klopt dit beeld over mensen met Tourette niet. Het syndroom van Gilles de la Tourette (of kortweg ‘Tourette’) is een ticstoornis. Een tic is een plotselinge, snelle, herhaalde, niet ritmische beweging of geluid. Maar niet iedereen met tics heeft ook Tourette!

Wanneer ontstaat Gilles de la Tourette?

Het ontstaat in de kindertijd, vaak tussen het vierde en zesde levensjaar. Gedurende het verloop ontstaan er meer en complexere tics die tussen het tiende en twaalfde jaar tot een piek leiden. In de tienertijd nemen de tics meestal af. Ongeveer één derde van de volwassenen blijft echter ernstige tics houden. Mensen met Tourette zijn ook gevoelig voor onder andere depressie en verslaving, soms hebben ze hier meer last van dan de tics.

Tourettedag in Nederland

Op de Europese Tourettedag vindt er in Nederland een middagsymposium plaats ter ere van de verschijning van het Handboek Gilles de la Tourette. Dit symposium wordt georganiseerd door de Stichting Gilles de la Tourette en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Werelddag voor voedselveiligheid

De Verenigde Naties zijn van mening dat verbetering van de voedselveiligheid een positieve bijdrage levert aan handel, werkgelegenheid en armoedebestrijding. Zij stellen namelijk dat zonder voedselveiligheid er ook geen voedselzekerheid kan zijn. Elk negatief voedselveiligheidsincident kan wereldwijde negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid, de handel en de economie. Om ons daar meer bewust van te maken werd vorig jaar december door de Algemene Vergadering 7 juni aangewezen als Wereldvoedseldag.

Thema 2019: voedselveiligheid, een zaak van iedereen

De door voedsel-overdraagbare ziekten zijn aanzienlijk en treffen personen van alle leeftijden. Maar voornamelijk kinderen jonger dan 5 jaar en personen uit de lagelonenlanden. In welke vormen komen de voedsel-overdraagbare gevaren? Het kunnen bacteriën, virussen of residuen van bestrijdingsmiddelen zijn. IN ieder geval niet met het blote oog waarneembaar, en dat maakt het voor de mens zo gevaarlijk.

Chocolade IJs Dag

De oorsprong van deze dag ligt waarschijnlijk bij een ijsfabrikant die op zoek was naar een manier om mensen aan te moedigen om meer chocolade-ijs te eten en dan het liefst zijn merk. De handige jongens en meiden van de reclamewereld springen hier graag op in. Vandaag loop je de kans om met korting chocolade-ijs te kunnen scoren bij de supermarkt of ijsboer. En als ze het niet weten dan attendeer je hen er fijntjes op, want het staat per slot van rekening op dagenvanhetjaar.nl vermeld. Dus! 😉

Donut Dag

Het kan niet op vandaag, het is ook nog eens Donut Dag! En het kan me niks schelen dat het alleen maar een nationale dag in Amerika is. Dus mag wel zeggen dat juni goed begint zo. Ik wil geen reclame maken maar niet zo lang geleden is er in Eindhoven een Amerikaanse keten geopend waar je terecht kan voor je broodnodige donut en bakkie koffie. Voor een zoetekauw zoals ik is dat natuurlijk één groot feest. En tjonge tjonge wat zijn die donuts lekker! Water loopt me in de mond als ik er aan denk……

Deel dit bericht