7 december – Amalia | Nationale Vrijwilligersdag | Dag van de Burgerluchtvaart | Pearl Harbor Herdenkingsdag

Een driewerf hoera voor Amalia

Hang de vlag maar uit! Onze toekomstige koningin, Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, wordt vandaag 15 jaar. Een driewerf hoera is op zijn plaats: hoera hoera hoera. Als jij toevallig Catharina of Amalia heet, of een afgeleide naam daarvan hebt, dan bof je. Je mag vandaag gratis naar de tentoonstelling Classic Beauties van museum Hermitage Amsterdam.  Klik hier voor afgeleide namen van Catharina, en hier voor Amalia.

Nationale Vrijwilligersdag

Verschillende organisaties en verenigingen geven op de Nationale Vrijwilligersdag hun vrijwilligers een cadeautje, organiseren een uitstapje of sturen een bedankkaartje. Op deze manier staan ze op Vrijwilligersdag stil bij al die mensen die zich belangeloos inzetten. Eigenlijk moeten we vandaag allemaal eens stil staan bij het werk wat al die vrijwilligers verzetten. Want waar zouden we zijn zonder de vrijwilliger? De vrijwilliger is de smeerolie van onze maatschappij, van onze samenleving.

Wist je dat….

  • bijna één op de twee Nederlanders van 15 jaar en ouder vrijwilligerswerk doet?
  • de grootste groep vrijwilligers tussen de 35 en 45 jaar oud zijn?
  • mannen het meeste vrijwilligerswerk bij de sportclub doen?
  • vrouwen in de meeste gevallen in de verzorging of op school vrijwilligerswerk uitvoeren?
  • gemiddeld een vrijwilliger 4,5 uur per week aan vrijwilligerswerk besteedt?

(bron: cbs.nl)

Internationale Dag van de Burgerluchtvaart

De eerste International Civil Aviation Day werd in 1994 gelanceerd als onderdeel van het 50-jarig bestaan van de ICAO. Uiteindelijk werd in 1996, op initiatief van de ICAO en met hulp van de Canadezen, 7 december als een officiële VN-dag door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties erkend en ging 7 december de boeken in als de International Civil Aviation Day.

Het doel van deze dag is om stil te staan bij de impact die de internationale burgerluchtvaart heeft betreffende de sociale en economische ontwikkelingen van landen. De ICAO-Raad, de initiatiefnemer van deze dag, heeft voor de periode 2015-2018 het volgende thema gekozen: “Working Together to Ensure No Country is Left Behind”. De No Country Left Behind (NCLB) campagne heeft als belangrijkste doel dat alle lidstaten toegang hebben tot de sociaaleconomische voordelen van veilige en betrouwbare luchtvervoer.

Pearl Harbor Herdenkingsdag

Het is vandaag precies 77 jaar geleden dat tijdens een slechts twee uur durende Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor (Hawaii) 2.403 Amerikanen omkwamen en meer dan duizend gewonden vielen. Op Pearl Harbor Remembrance Day worden deze slachtoffers met veel eerbetoon herdacht.

De dag na deze aanval vroeg President Franklin D. Roosevelt aan het Congres om Japan de oorlog te verklaren; het Congres gaf zijn goedkeuring met slechts één tegenstem. Drie dagen later verklaarden Duitsland en Italië ook de oorlog aan de Verenigde Staten. We weten allemaal hoe de daarop volgende vier jaren verliepen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.