6 december – Dag Sinterklaas, daaag Zwarte Piet

Dag Sinterklaas

Tijdens mijn zoektocht naar informatie over Sinterklaas aka Sint Nicolaas heb ik meerdere binnenlandse en buitenlandse bronnen geraadpleegd om een zo gekleurd mogelijk verhaal te krijgen. Wat ben ik te weet gekomen? Historisch gesproken is er over hem nagenoeg niets bekend en wordt er openlijk getwijfeld of hij wel echt heeft bestaan. Er wordt verondersteld dat Nicolaas rond 280 in in Patara in Lycië is geboren en op 6 december in 342 of 352 is overleden. Volgens overleveringen was hij in de eerste helft van de 4e eeuw de bisschop van Myra, de toenmalige hoofdstad van Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije). En daar werd hij ook begraven.

In 1087 werden zijn beenderen uit zijn graf geroofd door een groep kooplieden uit Bari omdat zij bang waren dat zijn botten in handen zouden vallen van de ongelovigen islamitische Seltsjoeken. Tot op de dag van vandaag worden de restanten van Klaas in een gouden tombe in de Basilica di San Nicola in Bari (Italië) tentoongesteld. Door koolstofdatering is vorig jaar aangetoond dat de botten die in Bari liggen uit de vierde eeuw stammen. Maar of dit de botten zijn van een priester of echt van Sint-Nicolaas zijn blijft giswerk.

Daaag Zwarte Piet

Vandaag zetten we Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten het land uit. Hopelijk zijn we dan ook eindelijk verlost van die oeverloze discussies over welke kleur Zwarte Piet moet zijn. Als ik even mijn hart mag luchten? Wat een gezever! En dat zeg ik zonder een standpunt in te nemen. Mijn ideeën hierover zijn niet relevant en zullen niet het einde van de discussie inluiden. Wat mij wel een goed idee lijkt is om een Zwarte Pieten referendum te organiseren. Ach verhip, kan niet meer. Dan maar met een geel hesje naar het Binnenhof.

Zwarte Piet moet blijven

Uit een op 15 november jongstleden gepubliceerd onderzoek (onder 40.000 deelnemers) van EenVandaag blijkt dat twee op de drie mensen willen dat Zwarte Piet zwart blijft. Dat het aantal tegenstanders van de zwarte Zwarte Piet stagneert is te danken aan de anti-Zwarte Piet-demonstranten. Hun felheid, fanatisme en agressieve manier van actievoeren heeft zich tegen hen gekeerd. Dat is niet de enige reden, het onderzoek laat nog een aantal andere redenen de revue passeren. Klik hier voor het complete onderzoek.

Of toch niet?

Hoe groot was mijn verbazing toen vervolgens de NOS op 2 december groot uitpakte met het nieuws dat uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research (onder 3.145 deelnemers) blijkt dat nu minder mensen kiezen voor traditionele Zwarte Piet. In 2016 wilde 65% nog een zwarte Zwarte Piet, anno 2018 is dat aantal gedaald naar 50%. Klik hier voor het onderzoek. De NOS wil mij blijkbaar laten geloven dat de kleurverandering van Zwarte Piet een onomkeerbaar proces is. Erg manipulatief, hoort zo niet thuis bij een onafhankelijk nieuwsorgaan.

Dag Sinterklaas da-ag da-ag, daag daag zwarte Zwarte Piet, tot volgend jaar!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.