6 september – Bonairedag | Dutch Media Week

Bonairedag

Op Bonairedag wordt gevierd dat op 6 september 1499 het eiland werd ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreizigers Alonso de Ojeda (1465-1515) en Amerigo Vespucci (1454-1512). In het Papiaments staat deze dag bekend als Dia di Boneiru en ook wordt deze feestdag, de Dag van de Vlag genoemd. Bonairedag is een officiële vrije dag in Bonaire.

Dag van de Vlag

De vlag van Bonaire werd goedgekeurd op 11 december 1981. Voor het ontwerp ervan was een prijsvraag onder de bevolking uitgeschreven. Doordat er geen overtuigend winnend ontwerp bij de inzendingen zat, is de vlag een compilatie van verschillende inzendingen geworden en werd gecreëerd door de toenmalige voorzitter van de Vlaggencommissie de heer Frans Booi. In het comité voor het vlagontwerp zat de tevens beroemde Amerikaanse vexilloloog (vlaggendeskundige) Whitney Smith. Hij was ook de bedenker van de vlaggen van Aruba en van Guyana.

Wat is de betekenis achter de vlag?

  • de cirkel symboliseert een kompas en verwijst naar het feit dat Bonairianen \goede zeelui en vissers zijn
  • de driehoeken staan voor gelijkheid voor alle mensen uit alle windstreken
  • de zespuntige ster vertegenwoordigt de zes oorspronkelijke woonwijken op Bonaire: Kralendijk, Nikiboko, Tera Còrá, Antriol, Nòrt di Saliña en Rincon.
  • de rode kleur van de ster staat voor het bloed en de overlevingskracht van de Bonairiaan
  • de gele baan staat voor de zon en de bloemen en verwijst naar de één keer per jaar bloeiende kibrahacha
  • de witte baan staat voor vrede en vrijheid
  • de blauwe baan verwijst naar de zee

(bron: bonairegov.nl)

De geschiedenis van Bonaire in een notendop

De uit Venezuela afkomstige Caiquetio indianen waren de eerste bewoners van Bonaire. Restanten tonen aan dat dat rond 1000 n. Chr. is geweest. In 1499 ontdekten Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci Bonaire en namen het eiland voor Spanje in bezit. Omdat Bonaire geen goud had en niet geschikt was voor de landbouw zagen de Spanjaarden geen noodzaak een kolonie te stichten. De lokale indianen werden afgevoerd om als slaven te dienen in plantages in Zuid-Amerika.

De Nederlanders zagen wel potentie in Bonaire en veroververde het eiland in 1633 op de Spanjaarden. Slaven werden aan het werk geszet in de landbouw en zoutwinning.
In het begin van de negentiende eeuw verloor Nederland de heerschappij over de Antillen twee maal aan Groot-Brittannië. In 1816 werden de eilanden definitief aan Nederland toegewezen. De slavernij is in 1863 afgeschaft op Bonaire. Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende Bonaire als concentratiekamp voor gevangen Duitsers en Nederlandse nazi’s. Onder koningin Juliana werden de Antillen in 1954 een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Op 10 oktober 2010 werden de Antillen ontmanteld en werd Bonaire een Openbaar Lichaam van Nederland.

Dutch Media Week 

Hilversum staat van 6 tot en met 13 september in het teken van Dutch Media Week. Een week waarin alle facetten van media centraal staan. Vanavond kun je de Grande Opening van de Dutch Media Week zien op NPO 1. Dudok in Concert zal om 20:33 het muzikale startschot geven. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.