5 september – Dag van de Kraamzorg | Duurzame Dinsdag | Internationale Dag van de Liefdadigheid | Internationale Dag van de Inheemse Vrouw

Dag van de Kraamzorg

De Dag van de Kraamzorg is dé dag voor kraamverzorgenden en kraamzorg-bestuurders/managers. Je kunt een lezing bij wonen over de laatste ontwikkelingen of een praktische workshop volgen. Deze “dag van” is puur gericht op de beroepsgroep maar desalniettemin wel de moeite waard van vermelding. Je kunt op de Dag van de Kraamzorg natuurlijk ook je kraamverzorgende verrassen met een kleine attentie.

Duurzame Dinsdag

Zoals we Prinsjesdag op de derde dinsdag in september hebben, zo hebben we sinds 2004 de Duurzame Dinsdag op de eerste dinsdag in september. En net zoals Prinsjesdag heeft Duurzame Dinsdag ook een koffertje, het Duurzame Koffertje. Het Duurzame Koffertje wordt aan het demissionair kabinet aangeboden en is dit jaar gevuld met 488 duurzame ideeën van betrokken burgers en ondernemers. De inzenders van de ideeën maken kans op één van de  vijf themaprijzen én op een algemene Duurzame Dinsdag prijs. Klik hier voor de prijzen en thema’s die dit jaar centraal staan.

Het concept van Duurzame Dinsdag bestaat uit een aantal elementen*:

  • het verzamelen van duurzame initiatieven vanuit de samenleving
  • het aanbieden van deze initiatieven aan een lid van het Kabinet op de eerste dinsdag in september met als doel de initiatieven te laten ondersteunen door de diverse departementen
  • het monitoren van de inzet en resultaten die betreffend lid van het kabinet bereikt ten aanzien van de ondersteuning van de initiatieven
  • het organiseren van een debat tussen burgers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven en politici over duurzaamheid

(*bron www.duurzamedinsdag.nl )

Staatssecretaris Sharon Dijksma van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zal het Duurzame Koffertje in ontvangst

Internationale Dag van de Liefdadigheid

Als er één iemand symbool mag staan voor liefdadigheid dan is het Moeder Teresa, want je krijgt niet zo maar de Nobelprijs voor de Vrede (1979). En als eerbetoon aan Moeder Teresa is haar sterfdag uitgeroepen tot Internationale Dag van de Liefdadigheid.

Maar wanneer ben je liefdadig en wanneer ben je barmhartig? Liefdadig ben je wanneer je een euro in de collectebus doet voor Jantje Beton, maar barmhartig ben je pas als je naar Jantje Beton toegaat om te helpen. En wat ben jij vandaag? Liefdadig of barmhartig?

Internationale Dag van de Inheemse Vrouw

Een gruwelijk verhaal ligt aan de oorsprong van deze internationale dag. Op 5 september 1782 werd in La Paz ( Bolivia) de verzetsheldin Bartolina Sisa door de Spaanse kolonisten ter dood veroordeeld. Voordat ze werd opgehangen werd ze op een plein (nu Plaza Murillo) en public vernederd, geslagen en verkracht. Of dat nog niet genoeg was werd haar dode lichaam in stukken gehakt (gevierendeeld), haar hoofd op een stok gespietst en haar ledematen werden naar verschillende dorpen gestuurd waar ze werden tentoongesteld om de dorpelingen te intimideren.

Wat ging er aan vooraf?

Bartolina Sisa was de vrouw van de inheemse rebelleider Julián Apaza, aka Tupac Katari. Samen leidden ze een inheemse opstand tegen de Spanjaarden in Bolivia. Sisa was de bevelhebber van de historische belegering van Chuquiago (La Paz) die in totaal 184 dagen duurde. De belegering werd beëindigd door Spaanse koloniale troepen uit Lima en Buenos Aires. In de ogen van de inheemse bevolking was Sisa een heldin, een strijder tegen onrecht. Ter ere van haar werd in 1983 haar sterfdag omgedoopt tot Internationale Dag van de Inheemse Vrouwen.

Het doel van de Dag van de Inheemse Vrouw? Gelijke rechten en plichten, erkenning en respect en verbetering van de maatschappelijke positie.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.