6 november – Europese Week van de Vruchtbaarheid | Preventie van Aantasting van het Milieu bij Gewapende Conflicten

Europese Week van de Vruchtbaarheid

Om de veertigste verjaardag van de eerste IVF baby (Louise Brown) extra feestelijk te vieren organiseert Fertility Europe, de overkoepelende Europese organisatie, voor de derde keer de Europese Week van de Vruchtbaarheid. Tijdens de Europese vruchtbaarheidsweek 2018 staat het verbeteren van ieders leven die vruchtbaarheidsproblemen ervaart centraal. Dit jaar wordt de Europese vruchtbaarheidsweek gehouden van 5-11 november 2018.

Europese campagne: Happy Birthday

Het doel van de #HappyBirthday-campagne is om het belang van verjaardagen voor gezinnen te benadrukken die onvruchtbaarheid (infertiliteit) hebben overwonnen. Je staat er niet altijd bij stil maar er zijn mensen die voordat ze “gefeliciteerd met je verjaardag” tegen hun eigen kindje kunnen zeggen een heel medisch traject moeten doorlopen. En voor sommige blijft het een droom. “Gefeliciteerd met je verjaardag’ heeft meer om het lijf dan je in eerste instantie zou denken.

Stigmatisering

Wereldwijd krijgt één op de zes paren te maken met onvruchtbaarheid, omgerekend naar de Europese Unie zijn dat 25 miljoen burgers. En elk jaar neemt het aantal mensen dat naar onvruchtbaarheidscentra wordt verwezen met 8-9% toe. Ondanks dat er wereldwijd meer dan 8 miljoen mensen geboren zijn dankzij IVF heerst er in veel landen nog steeds een taboe rond om vruchtbaarheidsproblemen. Patiënten hebben nog steeds last van stigmatisering, gebrek aan informatie en niet altijd een veilige, rechtvaardige en gelijkwaardige toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen te krijgen.

Preventie van Aantasting van het Milieu bij Gewapende Conflicten

Als je denkt aan oorlogsslachtoffers dan denk je al snel aan dode en gewonde soldaten en burgers, aan verwoeste steden en gebrek aan levensonderhoud. Het milieu is het meest vergeten oorlogsslachtoffer. Waterputten zijn doelbewust vervuild, gewassen zijn in brand gestoken, bossen zijn gekapt, de grond is vergiftigd en dieren zijn gedood om militair voordeel te behalen. Nieuwe oorlogstechnologieën zorgen er voor dat er meer vernietigd wordt, grotere schade wordt aangebracht, en dat op de lange termijn de gevolgen voor het milieu desastreus kunnen zijn. Natuurlijke en/of schaarse hulpbronnen, maar ook hoogwaardige bronnen zoals diamanten, goud en olie zijn ook vaak een reden voor interne conflicten. (bron www.un.org)

UNEP

De United Nations Environment Programme (UNEP) heeft zelfs geconstateerd dat in de afgelopen 60 jaar, tenminste 40 procent van alle interne conflicten verband hielden met de exploitatie van waardevolle grondstoffen zoals goud, olie, diamanten of schaarse hulpbronnen zoals vruchtbare grond en water. Wanneer natuurlijke hulpbronnen de oorzaken zijn van gewapende conflicten of oorlog dan is de kans, na een periode van vrede, dat opnieuw oorlog uitbreekt tweemaal zo groot.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.