6 mei – Dag van het Vrije Woord | Bellenblaasdag | Wishboneday | Anti-Dieetdag

Nationale Dag van het Vrije Woord

Stichting Beeld van Pim en Stichting Vrienden van Pim Fortuyn organiseren voor de 17e keer de herdenkingsdag voor Pim Fortuyn. Prof. Dr. Wilhelmus Simon Petrus (Pim) Fortuyn werd 17 jaar geleden op laffe wijze vermoord. Hij was de oprichter van de politieke partij de LPF (Lijst Pim Fortuyn). Zijn moord was niet alleen een aanslag op hem maar ook op diens mening. Het was een aanslag op het vrije woord. Hoe mooi is het dan om na 4 mei ( Dodenherdenking) en 5 mei (Bevrijdingsdag) op 6 mei de Nationale Dag van het Vrije Woord te vieren?

Internationale Bellenblaasdag

Op het moment dat de Nederlander Flip Looyen in 2011 op 6 mei de eerste Bellenblaasdag het leven in blies kon hij niet vermoeden dat in 2019 dit een wereldwijd evenement werd. Van Australië tot Zimbabwe, overal worden vandaag zeepbellen geblazen. De vraag van de dag: kan het simultaan zeepbellen blazen zorgen voor een “vlindereffect”?* Het draait bij de Bellenblaasdag om het hebben van plezier, ontspanning en verwondering en waar dat je dat doet maakt niet uit. Je kan thuis je zeepbellen blazen, of in het park of op het strand, elke plek is goed.

*(het vlindereffect: één vlinder hoeft maar haar vleugels uit te slaan om een groot omslagpunt te bewerkstelligen)

Internationale OI bewustwordingsdag

De Internationale OI Awareness Day is onderdeel van een hele bewustwordingsweek omtrent Osteogenesis Imperfecta. Deze dag staat binnen de OI-gemeenschap beter bekend als Wishbone Day. Met deze week wil de stichting het bewustzijn over osteogenesis imperfecta vergroten. Ik kan me voorstellen dat de Latijnse benaming voor de broze botten ziekte je helemaal niets zegt. Maar als de Nederlandse benaming voorbij komt is het makkelijker voor te stellen wat het is. Bij iemand met broze botten kunnen de botten makkelijker breken. Dit komt omdat hun bindweefsel minder stevig is. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

Wishbone

Het vorkbeentje (wishbone) heeft een speciale betekenis; als twee mensen een wens hebben zal het vorkbeentje het lot bepalen. De twee personen houden allebei een uiteinde van een Y-gevormde bot vast. Daarna wordt er als een dolle aan getrokken, tot dat het breekt. Degene die het langste stuk in handen heeft daarvan zal gegarandeerd de wens uitkomen. Goed, dit is dus niet wetenschappelijk bewezen en daarvoor worden er ook geen garanties uitgegeven.

Internationale Anti-Dieet Dag

De reden waarom deze dag er is, is dat in 1992 een 15-jarig Engels meisje met maatje 42 zelfmoord pleegde omdat ze er niet meer tegen kon dat ze zo dik was. En dat is dus wat beeldvorming doet met mensen! Dus gooi je Sonja Bakker boeken en andere dieet-boeken of apps maar uit het raam! Het is Internationale Anti-dieet dag vandaag! Op Anti-Dieet Dag gaat het om bewustwording en de zinloosheid van lijnen maar indirect dus ook over dat je tevreden bent met hoe je er uit ziet, ongeacht welke confectiemaat je ook draagt.

Hoe kan je Anti Dieet Dag vieren?

  • vandaag niet lijnen, ook als je normaal wel een dieet volgt
  • denk eens na over welke invloeden diëten heeft op je leven
  • niet op de weegschaal staan en jezelf niet meten
  • op staan tegen vooroordelen en discriminatie op grond van gewicht en omvang
  • ga sporten en bewegen maar dan alleen om het goed voelt en gezond is
Deel dit bericht