6 juni – Ramadan | VN Russische Taaldag | Herdenking Operation Overlord | Internationale Beatles Fandag | Prokkelweek

Ramadan is van 6 juni t/m 5 juli

Vasten tijdens Ramadan is één van de vijf fundamentele religieuze verplichtingen van de islam, ook wel “zuilen” genoemd, de ander 4 zijn:

  • de geloofsbelijdenis
  • de rituele gebeden
  • het geven van aalmoezen
  • de pelgrimstocht naar Mekka

Ramadan is een sociale maand waarin oude ruzies worden bijgelegd, verre vrienden en familie op bezoek komen, zieken extra aandacht krijgen, de zwakkere en afmeren voorzien worden in hun levensbehoefte.

Oorlog en sociaal onrecht zijn verboden tijdens Ramadan! Tja, daar heeft de terreurbeweging IS geen boodschap aan want ze hebben haar volgelingen opgeroepen om tijdens de Ramadan aanslagen te plegen in Europa en de Verenigde Staten. Volgens mij zijn ze van hun geloof afgevallen.

VN Russische Taaldag

Binnen de Verenigde Naties worden zes officiële talen gehanteerd: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans. Om de meertaligheid en de culturele diversiteit te bevorderen en te beseffen hoe belangrijk interculturele communicatie is heeft sinds 2010 elk van deze talen ook zijn/haar eigen “dag van”.

Herdenking Operation Overlord

Operation Overlord was de codenaam voor de invasie om het bezette West-Europa te bevrijden van de Duitsers. Dat je misschien nog nooit van Operatie Overlord hebt gehoord kan ik me voorstellen maar van D-Day heb je vast wel eens gehoord al is het maar omdat je de film Private Ryan of de serie Band of Brothers hebt gezien.

D-Day Festival Normandië 28 mei t/m 12 juni

Sinds 2007 wordt met het D-Day Festival Normandy ieder jaar het begin van de bevrijding van West-Europa herdacht. Vanwege de 10e verjaardag van het festival wordt er flink uitgepakt, er zijn ongeveer130 feestelijke en culturele evenementen. Wat kun je onder meer verwachten? Parachutespringen demonstraties, optochten van militaire voertuigen, vuurwerk, concerten, reconstructies van militaire kampen en vliegshows.

Internationale Beatles fandag

De niet doorgewinterde Beatles fan zal misschien niet weten waarom 6 juni een belangrijke datum is. We gaan even terug in de tijd, op woensdag 6 juni 1962 ontmoeten The Beatles de producer George Martin. Ze hadden een afspraak voor een auditie waaraan een opnamesessie van vier nummers gekoppeld was. George Martin was zo gecharmeerd van de muziek die hij hoorde dat hij The Beatles een platencontract bij EMI aanbod. The Beatles tekende en de rest is geschiedenis!

06/06 @ 6

Om de Internationale Beatles fandag op gepaste wijze te vieren zullen radiostations wereldwijd “All You Need Is Love” draaien. Dat gebeurt om 18.00 Britse (zomer)tijd (06.00 PM), dat is in Nederland om 19.00 (CEST).

Prokkelweek van 6 t/m 11 juni

Wat is een prokkel? Prokkel is een samentrekking van de woorden prikkelen en sprokkelen. Het prikkelen tot activiteit en het bij elkaar brengen, verzamelen, het sprokkelen. Een prokkel is dus een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder een beperking. Even tussen twee haakjes, wanneer ik beperking schrijf dan bedoel ik verstandelijke beperking, dit ter informatie.

Vandaag gaat de landelijke Prokkelweek van start met de ProkkelSterrenslag en niemand minder dan Wilfred Genee zal de opening verrichten. Wil je gaan kijken naar deze sportdag, of naar Wilfred Genee, dan moet je naar Sportcentrum Olympos in Utrecht.

Wist je dat jongstleden 4 juni het Beatles Museum Alkmaar is geopend? 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.