6 januari – Werelddag voor Oorlogswezen | Driekoningen

Werelddag voor Oorlogswezen

Vijf dagen na Wereldvredesdag staan de oorlogswezen op de kalender. De World Day of War Orphans komt uit de koker van de Franse organisatie SOS Enfants en Detresses en wordt jaarlijks op 6 januari georganiseerd. Deze dag wil ons er op wijzen dat hoe dan ook kinderen het recht hebben om beschermd te worden en in een vredige omgeving te leven. Zelfs als volwassenen hun conflicten niet op intelligente wijze kunnen oplossen. Ieder van hen verdient een toekomst die hen in staat stelt om hun dromen te vervullen. Maar het is ook een gedenkdag voor alle kinderen die door oorlogen, conflicten en geweld wees zijn geworden.

Gezondheidsproblemen

Vaak gaat het over de doden en gewonden, en wordt de jarenlange nasleep van een (burger)oorlog voor weeskinderen vergeten. De groep oorlogswezen worden geconfronteerd met problemen die verband houden met gezondheid, veiligheid, psychologie, sociale, economische en opvoeding. Het gros van de gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door de omstandigheden en ontberingen die ze hebben ervaren. De groep kinderen die hun beiden ouders hebben verloren zijn er het slechts aan toe.

Driekoningen

Vandaag is het eindelijk zover, de kerstballen kunnen de berging in en de kerstboom kan het huis uit. Waarom vandaag pas? Wel, volgens de christelijke traditie blijft de kerstboom tot aan 6 januari staan. Driekoningen is de officiële laatste dag van de kersttijd aangebroken en is het officieel de tijd om al dat kerstspul weg te halen. Laat je de boom langer staan dan zou dat ongeluk brengen. Wist je dat de groenblijvende kerstboom een heidens gebruik is en staat voor vruchtbaarheid oftewel nieuw leven? Echt behoudende christenen hebben om die reden dan geen kerstboom in huis.

Waar ligt de oorsprong van Driekoningen?

Als ik het heb over de “Openbaring van de Heer” of “Epifanie”, zou jij dan meteen weten waar ik het over heb? De gelovigen onder ons vast wel maar tot die categorie behoor ik niet. Weet wel een beetje waar het over gaat maar het echte verhaal achter Driekoningen is voor mij onbekend terrein. De korte versie: op Driekoningen wordt herdacht dat een aantal wijzen vanuit het oosten naar Bethlehem kwamen om de ware koning van de Joden te aanbidden en geschenken te brengen.

Waarom drie en niet vijf of zo?

Niemand, zelfs de Bijbel niet, weet hoeveel wijzen er nu precies kwamen opdraven. Eigenlijk moet je ook niet spreken van wijzen maar eerder van wetenschappers of magiërs. Volgens Mattheus waren het rijke wetenschappers omdat ze drie soorten cadeaus meenamen die in die tijd ontzettend duur waren. De drie cadeaus waren: goud, mirre en wierook. Vanwege het aantal geschenken werd er later gesproken over de drie wijzen uit het oosten.

Nattevingerwerk dus

Het hadden er net zo goed vijf kunnen zijn. Vanwege de dure geschenken werden de “wijzen” in het volksgeloof gepromoveerd tot “koningen”. De drie koningen kregen namen: Caspar, Melchior en Balthasar. De 20-jarige Balthasar kwam uit Azië, de 60-jarige Melchior uit Europa en de donkere 40-jarige Caspar kwam uit Afrika.

Wat eveneens mee kan spelen is dat het getal drie het getal van God is; Vader, Zoon en Heilige Geest. Zo wordt er vaak in Bijbelse en middeleeuwse verhalen gesproken over het heilige getal drie want als iets drie keer voorvalt is dat een teken van God. We hebben niet voor niets het gezegde: alle goede dingen komen in drieën.

Deel dit bericht