6 januari – We vieren Driekoningen vandaag

Wat is Driekoningen?

Als ik het heb over de “Openbaring van de Heer” of “Epifanie”, zou je dan meteen weten waar ik het over heb?
De gelovige onder ons vast wel maar tot die categorie behoor ik niet. Weet wel een beetje waar het over gaat maar het echte verhaal achter Driekoningen is voor mij onbekend terrein.

Op Driekoningen wordt herdacht dat wijzen vanuit het oosten naar Bethlehem kwamen om Jezus te aanbidden en geschenken te brengen. De ware koning van de Joden was geboren!

Waarom drie?

Niemand, zelfs de Bijbel niet, weet hoeveel wijzen er nu precies kwamen opdraven. Eigenlijk moet je ook spreken van wetenschappers of magiërs. Volgens Mattheus wel rijke wetenschappers want ze hadden drie soorten cadeaus bij zich die in die tijd ontzettend duur waren. Ze brachten goud, mirre en wierook mee.
Vanwege het aantal geschenken werd er later gesproken over de drie wijzen uit het oosten. Natte vinger werk dus, het hadden er net zo goed vijf kunnen zijn.

Wat eveneens mee kan spelen is dat het getal drie het getal van God is; Vader, Zoon en Heilige Geest. Zo wordt er vaak in bijbelse en middeleeuwse verhalen gesproken over het heilige getal drie want als iets drie keer voorvalt is dat een teken van God. We hebben niet voor niets het gezegde: alle goede dingen komen in drieën.

Caspar, Melchior en Balthasar

Vanwege de dure geschenken werden de “wijzen” in het volksgeloof gepromoveerd tot “koningen” .
De drie koningen kregen namen: Caspar, Melchior en Balthasar. De 20-jarige Balthasar kwam uit Azië, de 60-jarige Melchior kwam uit Europa en de donkere 40-jarige Caspar kwam uit Afrika.

Recept Koningsbrood

In het kader van “Heel Holland Bakt” en omdat het ook echt bij Driekoningen hoort staat hieronder het recept voor een koningsbrood of koningstaart. Met daarin natuurlijk een bruine boon verstopt.

Wat heb je nodig?

 • 400 gr bloem
 • 100 gr boter
 • 2 dl melk
 • 25 gr gist
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 theelepel zout
 • 1 eierdooier
 • 50 gr gemalen amandelen
 • 50 gr suiker
 • ½ citroen
 • 150 gr rozijnen (geweld)
 • één bruine boon

Bloem en zout zeven in een kom. Maak een gistpapje van een beetje van de lauwe melk, gist en vanillesuiker. Smelt de boter. Maak een kuiltje in de bloem doe daar voorzichtig het gistpapje, gesmolten boter en de eierdooier bij. Goed kneden. Op een warme plaats, onder een vochtige doek ongeveer een half uur laten rijzen.
Maak amandelspijs van de gemalen amandelen, suiker, geraspte citroenschil en citroensap.
Deeg, amandelspijs en rozijnen goed door elkaar kneden. Verstop een bruine boon in het deeg. Vorm een bol en laat nog 30 min. rijzen. Een uur bakken in een oven van 180 graden.
Om het helemaal af te maken zet je een kroon op het koningsbrood, deze is bedoeld voor de persoon die de bruine boon vindt. Hij/zij is dan de koning(in) vandaag!

Weerspreuk: met Driekoningen geen winters weer, dan komt er ook geen meer!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.