6 januari – Driekoningen | Werelddag voor Oorlogswezen

De Driekoningen

Vandaag is het eindelijk zover, de kerstballen kunnen de berging in en de kerstboom kan het huis uit. Waarom vandaag pas? Wel, volgens de christelijke traditie blijft de kerstboom tot aan 6 januari staan. Pas op Driekoningen is de officiële laatste dag van de kersttijd aangebroken en is het officieel de tijd om al dat kerstspul weg te halen. Laat je de boom langer staan dan zou dat ongeluk brengen. Maar goed geheel tegen de christelijke traditie in hebben wij afgelopen woensdag al onze kerstspullen opgeruimd.

Waar ligt de oorsprong van Driekoningen?

Als ik het heb over de “Openbaring van de Heer” of “Epifanie”, zou jij dan meteen weten waar ik het over heb? De gelovigen onder ons vast wel maar tot die categorie behoor ik niet. Weet wel een beetje waar het over gaat maar het echte verhaal achter Driekoningen is voor mij onbekend terrein. De korte versie: op Driekoningen wordt herdacht dat een aantal wijzen vanuit het oosten naar Bethlehem kwamen om de ware koning van de Joden te aanbidden en geschenken te brengen.

Waarom drie en niet vijf of zo?

Niemand, zelfs de Bijbel niet, weet hoeveel wijzen er nu precies kwamen opdraven. Eigenlijk moet je ook niet spreken van wijzen maar eerder van wetenschappers of magiërs. Volgens Mattheus waren het rijke wetenschappers omdat ze drie soorten cadeaus meenamen die in die tijd ontzettend duur waren. De drie cadeaus waren: goud, mirre en wierook. Vanwege het aantal geschenken werd er later gesproken over de drie wijzen uit het oosten.

Natte vinger werk dus, het hadden er net zo goed vijf kunnen zijn. Vanwege de dure geschenken werden de “wijzen” in het volksgeloof gepromoveerd tot “koningen”. De drie koningen kregen namen: Caspar, Melchior en Balthasar. De 20-jarige Balthasar kwam uit Azië, de 60-jarige Melchior uit Europa en de donkere 40-jarige Caspar kwam uit Afrika.

Wat eveneens mee kan spelen is dat het getal drie het getal van God is; Vader, Zoon en Heilige Geest. Zo wordt er vaak in Bijbelse en middeleeuwse verhalen gesproken over het heilige getal drie want als iets drie keer voorvalt is dat een teken van God. We hebben niet voor niets het gezegde: alle goede dingen komen in drieën.

Driekoningenoptocht

De leukste uitgaanstip met (of zonder) de kinderen voor vandaag: je kunt natuurlijk elke dag naar Den Bosch gaan maar als je vandaag gaat dan zul je getuige zijn van een uniek Bosch’ evenement. Vanaf een uurtje of drie zal de Bossche Markt overspoeld worden met schapen en herders, paarden met ruiters en 3 echte kamelen met hun begeleiders in traditionele klederdracht. Oh ja, vergeet ik bijna de herdershond.

Afijn, vanaf 16.45 wordt het pas echt spannend want dan komen de 3 koningen naar buiten en hijsen zich op een kameel (of kar), daarna gaan ze op weg naar de kribbe. Het eindpunt van deze optocht is de Sint-Jan. Dit ritueel wordt al sinds 1935 op de 1e zondag van het nieuwe jaar gehouden, maar nooit op 1 januari.

Werelddag voor Oorlogswezen

De World Day of War Orphans komt uit de koker van de Franse organisatie SOS Enfants en Detresses en wordt jaarlijks op 6 januari georganiseerd. Het is een gedenkdag voor alle kinderen die door oorlogen en geweld wees zijn geworden. Vaak gaat het over de doden en gewonden, en wordt de jarenlange nasleep van een (burger)oorlog voor weeskinderen vergeten. Vandaag wordt internationaal aandacht gevraagd voor de situatie van deze bijzonder kwetsbare groep kinderen die hun beide ouders verloren hebben door oorlogsgeweld. Ieder van hen verdienen een toekomst die hen in staat stelt om hun dromen te vervullen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.