2e zondag van de Advent
Op de 2e zondag van de Advent wordt de tweede kaars op de adventskrans aangestoken. Hoe meer kaarsen branden hoe meer licht, hoe dichter bij Jezus; het Licht. Kortom de katholieken kijken op de 2e zondag van de Advent uit naar de komst van Jezus, “het Licht der wereld”.
Ook deze kaars heeft de kleur paars. Waarom paars? Paars geldt als de kleur van boete en bezinning, van inkeer en daarmee ook van voorbereiding. Paars kan je zien als zwart waardoorheen het licht schijnt.
Dag van de Vlag Saba
De vlag van Saba werd op 6 december 1985 aangenomen. Het rood, wit en blauw van de vlag zijn een knipoog naar Nederland en de ster in het midden staat voor Saba. Saba Day is een officiële feestdag op het Caribische eiland Saba dat jaarlijks op de eerste vrijdag in december wordt gevierd. Saba, de ongerepte koningin van het Caribisch gebied, is de kleinste speciale gemeente van Nederland en is al eeuwenlang in handen van de Nederlanders. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Geschiedenis van Saba in een notendop
De eerste bewoners van Saba waren de Ciboney indianen. Volgens koolstofdatering woonden zij 3.000 jaar geleden in de buurt van Fort Bay. De Arawak-indianen vertrokken rond 800 AD vanuit Zuid-Amerika naar het Caribische gebied en bouwden dorpen op Saba. Christopher Columbus zou het vulkaaneiland in 1493 hebben zien ligen maar besloot niet aan land te gaan omdat het te rotsachtig was. Anderhalve eeuw later, in 1632, verwelkomde het eiland haar eerste Europese bezoekers. Het waren een groep Engelse schipbreukelingen.
De Nederlanders, of beter gezegd, mensen uit de provincie Zeeland en van de West-Indische Compagnie (WIC) landden voor het eerst op Saba in 1640. Fransen en Britten hadden in de 17e eeuw afwisselend de controle over Saba. De Nederlanders maakten in 1816 een einde aan elk territoriaal gekibbel en sindsdien is Saba onderdeel van Nederland.
Dag Sinterklaas, daaag Multiculti Piet
Tijdens mijn zoektocht naar informatie over Sinterklaas aka Sint Nicolaas heb ik meerdere binnenlandse en buitenlandse bronnen geraadpleegd om een zo gekleurd mogelijk verhaal te krijgen. Wat ben ik te weet gekomen? Historisch gesproken is er over hem nagenoeg niets bekend en wordt er openlijk getwijfeld of hij wel echt heeft bestaan. Er wordt verondersteld dat Nicolaas rond 280 in in Patara in Lycië is geboren en op 6 december in 342 of 352 is overleden. Volgens overleveringen was hij in de eerste helft van de 4e eeuw de bisschop van Myra, de toenmalige hoofdstad van Lycië in Klein-Azië (het huidige Turkije). En daar werd hij ook begraven.
In 1087 werden zijn beenderen uit zijn graf geroofd door een groep kooplieden uit Bari omdat zij bang waren dat zijn botten in handen zouden vallen van de ongelovigen islamitische Seltsjoeken. Tot op de dag van vandaag worden de restanten van Klaas in een gouden tombe in de Basilica di San Nicola in Bari (Italië) tentoongesteld. Door koolstofdatering is vorig jaar aangetoond dat de botten die in Bari liggen uit de vierde eeuw stammen. Maar of dit de botten zijn van een priester of echt van Sint-Nicolaas zijn blijft giswerk.
Daaag Multiculti Piet
Vandaag zetten we Sinterklaas en zijn Multiculti Pieten het land uit. Hopelijk zijn we dan ook eindelijk verlost van die oeverloze discussies over welke kleur Piet moet zijn. Als ik even mijn hart mag luchten? Wat een gezever! En dat zeg ik zonder een standpunt in te nemen. Mijn ideeën hierover zijn niet relevant en zullen niet het einde van de discussie inluiden. Wat mij wel een goed idee lijkt is om een Zwarte Pieten bindend referendum te organiseren. Ach verhip, kan niet meer. Dan maar met een geel hesje naar het Binnenhof. Wie doet er mee?