5 juli – Internationale Bikini Dag

Internationale Bikini Dag

Het is niet geheel duidelijk wie de oorspronkelijke uitvinder van de bikini is. Of het was Louis Reard, een Parijse werktuigbouwkundig ingenieur, die in de jaren 1940 het lingerie bedrijf van zijn moeder overnam. Of het was Jacques Heim, een mode-ontwerper en eigenaar van het modehuis House of Jacques Heim. Beide mannen ontwikkelde namelijk een tweedelig badpak die (gedeeltelijk) de navel vertoonde, dat was in de jaren ’30 en ’40 zeer omstreden.

Heim bracht zijn ontwerp al in 1932 op de markt, echter de vrouwen waren toen nog niet klaar om het tweedelig badpak, dat verdacht veel leek op een beha met ruches en een mooie onderbroek, te dragen.

Louis Réard

Je zult je misschien afvragen waarom Bikini Dag op 5 juli is, dat deed ik dus wel en ben op zoek gegaan naar het antwoord.  Op 5 juli 1946 vond de presentatie van de “bikini” plaats die de Franse auto-ingenieur Louis Réard had ontworpen. Dit ontwerp was zo omstreden dat hij niet één model bereid vond om in zijn creatie de catwalk op te gaan. Men was zo gewend dat vrouwen altijd hun lichaam moesten verbergen in lange zwempakken dat de creatie van Louis Réard in sloeg als een bom want men zag het vrouwelijke lichaam en dat was “not done” in die tijd. Het ontwerp werd daarom ook bestempeld als een “onzedig” kledingstuk en zorgden voor veel commotie. In sommige landen werd de bikini verboden en het Vaticaan, toch al zo vooruitstrevend, noemde het immoreel.

Geen enkel bekend model wilde het tweeledig badpak showen, uiteindelijk vond Louis Réard de 19-jarige naakt-danseres Micheline Bernardini bereid om zijn “bikini” te dragen op de dag van de presentatie. De bikini was zo klein dat het in het luciferdoosje zou kunnen passen die Micheline Bernardini vasthield terwijl zij poseerde voor de fotografen. ( zie middelste foto )

Waar komt de naam “bikini” vandaan?

Vier dagen na de kernproeven op Bikini Atoll, een eiland in de Stille Zuidzee, stond de lancering van het tweeledig badpak gepland. Réard wilde voor zijn ontwerp een naam hebben die bij de mensen zou blijven hangen. Bikini Atoll was natuurlijk volop in het nieuws en Réard besloot om zijn tweeledig badpak “Bikini”te noemen, want stilletjes hoopte hij dat zijn controversiële dames zwempak zou inslaan als een bom.
Dat deed het ook en op de dag van vandaag lopen vrouwen in allerlei soorten bikini’s, dankzij Louis Réard en dankzij het feit dat verschillende Hollywoodsterren de bikini populair hebben gemaakt.

Muurschilderingen
De bikini is echter niet een uitvinding van de 20ste eeuw. In het Siciliaanse dorpje Piazza Armerina zijn muurschilderingen uit de 4e eeuw na Christus te vinden waarop sportende vrouwen te zien zijn die een soort bikini dragen.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.