5 juli – Bikini Dag | Tweede etappe Tour de France

Ook al is het in Nederland niet zo’n bekende dag toch zullen vandaag veel mensen bikini dag vieren, of ze het nu weten of niet. 😉
Vandaag is de tweede etappe van de Tour de France met vertrekpunt ons mooie Utrecht en als eindpunt Neeltje Jans.
Na de tijdrit van gister hangt de gele trui om de schouders van de Australische Rohan Dennis. De Nederlandse renners hebben het snot voor de ogen gereden en er eindigde maar liefst 3 renners in de top tien: 4) Tom Dumoulin + 0.08, 5) Jos van Emden + 0.15 en op de negende plaats Wilco Kelderman op + 0.30

etappe-2-route

Bikini Dag

Je zult je misschien afvragen waarom deze dag op 5 juli is. Op 5 juli 1946 vond de presentatie van de “bikini” badpak plaats die de Franse auto-ingenieur Louis Réard had ontworpen. Dit ontwerp was zo controversieel dat hij niet één model bereid vond om in zijn creatie de catwalk op te gaan.
Men was zo gewend dat vrouwen altijd hun lichaam moesten verbergen in lange zwempakken, van nek tot enkel, dat de creatie van Louis Réard in sloeg als een bom want men zag het vrouwelijke lichaam en dat was wat voor die tijd. Het ontwerp werd daarom ook bestempeld als een “onzedig” kledingstuk en zorgden bovendien voor veel commotie. In sommige landen werd de bikini verboden en het Vaticaan, toch al zo vooruitstrevend, noemde het immoreel.
Uiteindelijk vond Louis Réard de 19-jarige naakt-danseres Micheline Bernardini bereid om zijn “bikini” badpak te showen.

Waarom de naam bikini?

Réard heeft zijn badpak vernoemd naar Bikini Atoll, een eiland in de Stille Zuidzee. Daar werden in de zomer van 1946 atoombommen getest. Hij hoopte ook dat zijn ontwerp zo inslaan als een bom.
Dat deed het ook en op de dag van vandaag lopen vrouwen in allerlei soorten bikini’s, dankzij Louis Réard en dankzij het feit dat verschillende Hollywoodsterren de bikini gingen dragen.

Geschiedenis bikini

De bikini is echter niet een uitvinding van de 20ste eeuw. Er zijn op muurschilderingen uit de 4e eeuw na Christus in het Siciliaanse dorpje Piazza Armerina sportende vrouwen te zien in wat we nu een bikini zouden noemen.

Vandaag is het ideaal bikini weer! Een beetje regen houd je toch niet tegen?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.