5 februari – Safer Internet Day | Chinees Nieuwjaar | Wereld Nutella Dag | Week van het Oorsuizen

Safer Internet Day

Safer Internet Day (Dag voor Veilig Internet) is een internationale dag waarop in meer dan 140 landen veel aandacht wordt gegeven aan het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons met name onder kinderen en jongeren. De organisatoren van Safer Internet Day willen bereiken dat het internet een veiligere en betere plaats wordt, in het bijzonder voor kinderen en jongeren. Het thema van dit jaar is “Together for a better internet”.

#SID2019: Samen zorgen voor een beter internet

De campagne van 2019 hoopt een bijdrage te kunnen leveren inzake een veiliger en beter internet voor kinderen en jongeren te creëren. De campagne roept iedereen (kinderen, ouders én bedrijven) op om verantwoordelijk, respectvol, kritisch en creatief om te gaan met de nieuwe technologie.

Omdat niet alle kinderen zelf voor een veilige online omgeving kunnen zorgen, ligt er een taak bij de ouders maar ook bij bedrijven. Bedrijven zullen meer bewust van het feit moeten worden dat hun spelletjes verslavend zijn en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Daarom ligt bij hun de verantwoordelijkheid om of ze minder verslavend te maken of hulpmiddelen te verstrekken om verslaving tegen te gaan. Ouders hebben de taak om de beeldschermtijd per kind in de gaten te houden en te sturen naar verantwoord gebruik. En daar kun je niet jong genoeg mee beginnen!

Is veel gamen slecht?

Gamen is per definitie niet alleen maar slecht; je kunt er ook veel van leren. Zelfs als het gaat om het spelen van niet educatieve games. Wat leer je door gamen? Motorische vaardigheden, samenwerken met anderen, en ruimtelijk inzicht. Game je meer dan drie uur per dag dan loop je het risico op sociaal isolement, een toename in agressie en verslechtering van je. De voormalige Stichting Mijn Kind Online is een aantal jaren geleden met beeldschermtijd advies gekomen.

  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten
  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur per dag
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag

Chinees Nieuwjaar

Het Chinees jaar Huangdi 4716 (het Jaar van het Varken) begint dit jaar op 5 februari en zal duren tot 19 februari. In Nederland worden er dit jaar in verschillende steden feesten georganiseerd om het jaar van de aap in de luiden, in de volgende steden ben je daarvoor op de juiste plek.’

In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar 春节 (chūnjíe) genoemd wat Lentefestival betekent. Wil jij in je beste chinees iemand gelukkig nieuwjaar wensen zeg dan “xinnian kuaile” (新年快乐, uitspraak sien-njèn kwaj-leuh) of “gongxi facai” (恭喜发财, ghoengsie faatsaai). Persoonlijk houd ik het bij: Kung Hei Fat Choy!

Wereld Nutella Dag

Om haar liefde voor de hazelnootpasta te delen bedacht de Amerikaanse food & travel blogger Sara Rosso een “dag van” voor goddelijk hazelnootpasta Nutella en schakelde de hulp in van vriendin en collega blogger Shelley Ruelle om de eerste International Nutella Day te organiseren. Dat zij niet de enige twee Nutella fans waren, dat bleek als snel! De hashtag #worldnutelladay werd in mum van tijd trending topic op social media; er werden massaal wereldwijd foto’s, recepten, gedichten en berichten gedeeld. In 2015 gaf Sara Wereld Nutella Dag over aan de makers van Nutella, de Ferrero Groep. Hoe ga jij Wereld Nutella Dag vieren? Deel je verhaal of foto met hashtag #wereldnutelladag.

Week van het Oorsuizen

Alle mensen, jong of oud, die vaak naar popconcerten of festivals gaan of de hele dag met oordopjes inlopen waarbij het volume op zijn hoogst staat lopen kans op het krijgen van tinnitus (oorsuizen). Ook bepaald medicijngebruik, drugs en alcohol spelen een rol. Eventuele (erfelijke) slechthorendheid kan eveneens een trigger zijn. Je zal het maar hebben, oorsuizen (tinnitus). Ik denk dat ik knettergek zou worden als ik constant een piep, suis of fluit hoor die in mijn hoofd zit. Wil je weten hoe oorsuizen klinkt? Klik dan hier.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.