5 april – Eerste Paasdag, de dag van de opstanding van Jezus.

 

Waarom wordt Pasen niet op een vaste datum gevierd?

Belangrijk om te weten is dat Pasen geen oorspronkelijk christelijk feest is. De Joden kenden het paasfeest, Pesach, al lang voor dat Jezus was geboren. Met Pesach wordt namelijk de Exodus herdacht, het einde van de joodse slavernij in Egypte en de uittocht van de Israëlieten uit het oude Egypte onder leiding van Mozes. Het wordt ook het lentefeest genoemd dat weer alles te maken heeft met het begin van nieuw leven, zoals de Exodus ook het begin van een nieuw leven was.

Het christelijke Paasfeest is gekoppeld aan het joodse Paasfeest, en daarom wordt de datum waarop Pasen valt berekend vanuit de Joodse maankalender en niet vanuit onze jaarkalender.
Op 21 maart beginnen de dagen weer langer te worden en de nachten korter, de wedergeboorte van het licht en daarom wordt dat ook als het begin van de lente gezien.
Deze wedergeboorte van het licht is het best te zien bij volle maan en zoals je weet is de stand van de maan nooit hetzelfde. Omdat besloten is dat Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente wordt gevierd verspringt de datum.
Je kunt Pasen als het ijkpunt zien van waaruit andere christelijke feest- of gedenkdagen worden berekend.

Daarom valt Goede Vrijdag altijd op een andere datum. Tevreden met de uitleg Frank? ( @Liefdu_it_is )

De derde dag zal altijd de dag na morgen zijn.

Ik was even in de war toen ik las dat Jezus had gezegd: “op de derde dag sta ik weer op”. Waarom was ik in de war? Dat zal ik je uitleggen, Jezus is op vrijdag gestorven en op zondag was zijn graf leeg. Dat zijn toch geen drie dagen? Had Hij dan niet op maandag moeten opstaan? Was ik nu zo abuis of al die andere? Ben toen maar eens op onderzoek uit gegaan en heb het antwoord gevonden.
Wat ik niet wist is dat men het zogenaamde “inclusief tellen” hanteerde, dat houdt in dat alle dagen in zijn geheel worden geteld. Ook al stierf Jezus op vrijdagmiddag toch wordt de hele vrijdag meegeteld als één dag. De tweede dag sliep Hij in zijn graf . Ongeacht hoe vroeg Jezus was opgestaan op zondag, de zondag wordt toch als een volledige dag geteld, dat is de derde dag! Klaarblijkelijk was ik dus degene die zo in de war was.

Vrolijk Paasfeest!

Deel dit bericht