4 september – Dag van de Seksuele Gezondheid | Dag van de Curryworst

Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid

Om seksuele gezondheid, welzijn en rechten te bevorderen wordt sinds 2010 de World Sexual Health Day georganiseerd. Doel van de organisator World Association for Sexual Health (WAS) was en is mensen bewust maken over hoe bepalend deze 3 in ons leven zijn. Het thema van 2019 A bridge to sexual health verwijst naar het thema van het aankomende 24e WAS congres in Mexico-stad.

Building Bridges in Sexual Health and Rights

Het thema van het 24e WAS-congres benadrukt dat zonder aandacht voor seksuele gezondheid en mensenrechten de algemene gezondheid nooit kan worden bereikt. Wat is het WAS-congres? Het WAS-congres is het belangrijkste wereldwijde tweejaarlijkse 4-daags evenement op het gebied van seksuele gezondheid. Het trekt onderzoekers, clinici, opvoeders, beleidsmakers en activisten met expertise en interesse in mensenrechten en seksuele rechten uit meer dan 70 landen. Zij komen samen om hun werk, hun ideeën en ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen.

Wat wordt bedoeld met seksuele gezondheid?

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert seksuele gezondheid als volgt: “Seksuele gezondheid is een met seksualiteit verbonden toestand van fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal welzijn. En is dus meer dan alleen de afwezigheid van ziekte, disfunctie of zwakte. Seksuele gezondheid vereist een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties. Het vereist ook het mogen en kunnen aangaan van plezierige en veilige seksuele ervaringen; zonder dwang, discriminatie en geweld. Om seksuele gezondheid te bereiken en te behouden, moeten de seksuele rechten van alle personen worden gerespecteerd, beschermd en gerealiseerd.” (WHO, 2010).

Seksuele gezondheid in Nederland

In 2017 werd voor de laatste keer een bevolkingsonderzoek over de seksuele gezondheid van volwassenen tussen de 18 en 80 jaar in Nederland gehouden. Uit het bevolkingsonderzoek komt onder meer naar voren dat lichamelijke gezondheid een belangrijke voorspeller is van seksueel gedrag en seksuele problemen. De kans op een seksueel probleem nemen toe als iemand een chronische ziekte of aandoening heeft en/of hiervoor medicijnen gebruikt. Door de bank genomen een interessant onderzoek, wil je het helemaal lezen klik dan hier.

Internationale Dag van de Curryworst

Het water loopt me in de mond, ik kan hem haast ruiken. De curryworst! Iedereen die weleens in Duitsland is geweest, die weet wat ik bedoel. Stel je loopt over de kerstmarkt in Aken, ach hemeltjelief…de geuren die je dan tegemoet komen, zucht. Maar aan wie hebben we deze goddelijk worst te danken?

De eer gaat naar de West-Berlijnse Herta Heuwer. Zij was de eigenaresse van een worstenkiosk in Berlijn, om precies te zijn de Charlottenburger Kiosk. Exact 100 jaar geleden regende het op 4 september in Berlijn en Herta had niet veel te doen, je kunt wel stellen dat ze zich behoorlijk verveelde. En wat doe je dan? Je wordt crea-bea met tomatenpuree, kerriepoeder, worcestershiresaus en andere geheime ingrediënten. Uiteindelijk was het resultaat van het crea-bea middagje een heerlijk saus. En zo is de curryworst geboren.

Deel dit bericht