afbeelding versterkt dodenherdenking 2021

4 mei – Nationale Dodenherdenking 2021 | Internationale Dag van de Brandweer | Star Wars dag | Internationale Respecteer Kippen dag | VN Dag Tegen Pesten

Nationale Dodenherdenking 2021

Net zoals vorig jaar mag er dit jaar geen publiek aanwezig zijn bij de Nationale Dodenherdenking 2021 op de Dam. Bij de herdenking mogen alleen genodigden aanwezig zijn. Gelukkig wordt het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam wel rechtstreeks uitgezonden op NPO1. De Gemeentelijke Herdenking op de Nieuwe Ooster gaat door, maar is besloten. En er is geen stille tocht.

Wat kan er dan wel tijdens Dodenherdenking 2021?

Vanavond zijn er online voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Je kunt vanuit huis een virtuele tour door het Anne Frank maken. Open Joodse Huizen vindt online plaats. Concreet houdt dit in dat er vandaag op 13 adressen livestreams worden uitgezonden waarin vertellers, bezoekers en bewoners verhalen delen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ben je een meer actief persoon dan is Wandelend herdenken echt iets voor jou. Wat nog meer kan? Hang de vlag halfstok, kijk naar de Nationale Herdenking, leg een bloem bij een oorlogsmonument of draag de vrijheid-pin.

Internationale Dag van de Brandweer

Op International Firefighters’ Day (IFFD) wordt wereldwijd stilgestaan bij het niet altijd ongevaarlijke werk van de brandweermensen en bij alle omgekomen brandweermensen. Het is ook een dag waarop huidige en voormalige brandweermensen bedankt kunnen worden voor hun inzet. In Nederland wordt niet veel aandacht aan deze dag geschonken omdat bij ons 4 mei in het teken staat van de dodenherdenking. Internationaal is er gekozen voor 4 mei omdat dat de naamdag is van de Heilige Florianus, de patroonheilige van de brandweer.

Sound Off door de Brandweer

Op de eerste zondag in mei wordt om 12.00 letterlijk en figuurlijk stil gestaan bij de offers die brandweerlieden brengen en brachten. Precies om 12.00 (lokale tijd) klinken de sirenes 30 seconden lang, gevolg door een minuut stilte ter nagedachtenis aan alle omgekomen brandweerlieden. Dit wordt Sound Off genoemd. Of de brandweer in Nederland aan Sound Off meedoet is mij niet bekend.

Blue and red ribbons

De IFFD ribbons (linten) hebben de kleuren blauw en rood. Deze kleuren vertegenwoordigen symbolisch de twee belangrijkste elementen waar brandweerlieden mee te maken hebben. Rood staat voor vuur en Blauw staat voor water. Deze twee kleuren worden internationaal gezien als de kleuren die hulpdiensten vertegenwoordigen. Door het dragen van deze lintjes laat je zien dat je stilstaat bij alle omgekomen brandweerlieden.

Nationale Herdenking op 20 juni

In Nederland wordt jaarlijks op de derde zaterdag in juni bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen de nationale herdenking gehouden. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn uit het verleden te delen en dit te verwerken.

Onderstaande dagen staan vermeld op de “dagen van” kalender

Deel dit bericht