4 juli – Werelddag voor Dolfijnen in Gevangenschap

Werelddag voor Dolfijnen in Gevangenschap

De Werelddag voor de Dolfijnen in Gevangenschap is een bewustwordingsdag die in het leven is geroepen door de Engelse organisatie Born Free Foundation, FAADA (Spanje)LAV (Italië) en Marevivo, ook uit Italië. Deze dierenbeschermingsorganisaties vinden dat het houden van dolfijnen in gevangenschap niet meer ethisch te verantwoorden is in deze tijd.

Free Flipper

Dolfijnen worden in het algemeen gehouden in dolfinaria, waar ze moeten leven in bassins die totaal niet te vergelijken zijn met hun natuurlijke omgeving. In het wild leven dolfijnen in grote sociale groepen en zwemmen ze honderden kilometers per dag in de open oceaan. In dolfinaria moeten ze het stellen met een krappe ruimte waarin ze hun natuurlijke gedrag niet goed tot uiting kunnen brengen.

De chronische stress die hun gevangenschap met zich mee brengt zorgt voor een zwakke gezondheid. Dolfijnen in gevangenschap sterven dan ook eerder dan hun soortgenoten in het wild. Veel dieren worden depressief en het toedienen van antidepressiva is daarom ook geen uitzondering in dolfinaria.

Dolfinaria in Europa

In dertien Europese lidstaten (Oostenrijk, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Luxemburg, Polen, Republiek Ierland, Slowakije, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk) zijn al geen dolfinaria meer. Dat is een goed begin maar feit is dat er nog steeds 33 dolfinaria zijn met Spanje als koploper (11) en Italië als goede tweede (4).

In meer dan de helft van de (nog) bestaande dolfinaria in Europa worden zwemmen met dolfijnen activiteiten aangeboden en/of word je in de gelegenheid gesteld om op de foto te gaan met een dolfijn. Deze activiteiten zijn puur gericht op zoveel mogelijk geld verdienen. Geld dat gebruikt wordt voor eigen gewin en dat niet gebruikt wordt voor hulp aan dolfijnen of aan bewustwordingscampagnes.

Frankrijk zet ook een stap

Ongeveer 2 maanden geleden heeft de Franse minister van Milieu, Ségolène Royal, een eerste versie van een nieuwe wet getekend die het in gevangenschap houden van en fokken met dolfijnen en orka’s moet inperken. Ook is het niet langer toegestaan om walvisachtigen en bruinvissen te houden. Het ministerie maakt een uitzondering voor orka’s en tuimelaars die al in gevangenschap leven. Dierentuinen hoeven deze dieren niet vrij te laten.

Zwemmen met dolfijnen is passé

Verdere consequenties van de nieuwe wet zijn dat mensen niet meer met de dieren mogen zwemmen en de bassins vergroot moeten worden. De zeeparken krijgen wel zes maanden de tijd om zich aan de regels aan te passen en moeten binnen drie jaar hun bassins uitbreiden.

Moet dolfinarium Harderwijk dicht?

We hebben geen wetgevingen of bemoeienissen van Europa of wie dan ook nodig om er voor te zorgen dat dolfinaria gaan sluiten. Alleen al de publieke opinie heeft in Finland er voor gezorgd dat het enige dolfinarium daar haar deuren sloot. Ik ben van mening dat als we in Nederland écht zouden willen dat het dolfinarium in Harderwijk haar deuren voorgoed zou sluiten dan lieten we het actievoeren niet over aan een klein groepje activisten maar gingen we met zijn allen de straat op om voor reuring te zorgen.

Aan elk verhaal zitten twee kanten, maar desalniettemin lijkt me het beter voor een dolfijn om vrij te zijn.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.