afbeelding versterkt wereld zonder tabak

31 mei – Werelddag zonder Tabak | Internationale Dag van het Cabinepersoneel | Wereld Papegaaien dag | Werelddag van het Bedplassen | Wereld Blondjes dag

Werelddag zonder Tabak

De WHO en voorvechters van volksgezondheid over de hele wereld vieren dit jaar Werelddag zonder Tabak (WNTD), ook bekend als Stop met Roken Dag, door zich te concentreren op de vele manieren waarop tabak het milieu waarin we leven bedreigt. De wereldwijde campagne van 2022 is bedoeld om het publiek bewust te maken van de milieu-impact van de hele tabakscyclus. Van de teelt, productie en distributie tot het giftige afval dat het genereert. De campagne van Werelddag zonder Tabak 2022 zal er ook opgericht zijn de inspanningen van de tabaksindustrie om haar reputatie te vergroenen bloot te leggen en om haar producten aantrekkelijker te maken door ze als milieuvriendelijk op de markt te brengen.

Het gebruik van tabak is schadelijk in elke fase

Van begin tot eind is de tabakslevenscyclus een ontzettend vervuilend en schadelijk proces. Denk aan luchtvervuiling ontstaan door roken. Als je het goed beschouwd is het van a tot z een zeer schadelijk proces.

  • wereldwijd wordt jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen hectare land vernietigd om tabak te verbouwen
  • het verbouwen van tabak draagt bij aan de ontbossing (200.000 hectare p.j.) en bodemdegradatie
  • tabaksproductie behoort tot de hulpbronnenintensieve sectoren (gebruiken water, fossiele brandstoffen en metalen)
  • het is van teelt tot aan de winkel milieuonvriendelijk
  • alleen in Nederland al belanden per jaar miljarden zwerfpeuken in het milieu

Sterker beleid nodig

Consumenten zijn milieubewuster geworden en kiezen voor duurzamere producten. Daar spelen de tabaksfabrikanten op in. Zij hebben van ecologische duurzaamheid een integrale pijler van hun strategieën voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) gemaakt en verschillende greenwashing-praktijken aangenomen. Deze omvatten strandopruimingen en het op de markt brengen van nieuwe producten als zijnde milieuvriendelijk. Hiermee willen ze de aandacht op hun eigen milieubelastende acties afleiden. Het is aan jou. Trap jij er in?

Tabak: een bedreiging voor ons milieu

De wereldwijde WHO campagne voor Werelddag zonder Tabak 2022 heet: “Tobacco: Threat to our environment.” De campagne is bedoeld om het publiek bewust te maken van de milieu-impact van tabak (van teelt, productie, distributie en afval). Hopelijk geeft dit tabaksgebruikers een extra reden om te stoppen. De campagne zal er ook op gericht zijn om de inspanningen van de tabaksindustrie aan het licht te brengen om haar reputatie en producten te greenwashen door zichzelf als milieuvriendelijk op de markt te brengen.

Met een jaarlijkse broeikasgasbijdrage van 84 megaton CO2-equivalent draagt de tabaksindustrie bij aan klimaatverandering en vermindert ze de klimaatbestendigheid, verspilling van hulpbronnen en schadelijke ecosystemen. Tabaksteelt draagt bij aan ontbossing, vooral in de ontwikkelingslanden en bevordert bodemdegradatie. Maar ook het vermogen van het land om de groei van andere gewassen of vegetatie te ondersteunen.

Elke sigaret die je opsteekt is jouw bijdrage aan het vernietigen van onze natuurlijke hulpbronnen.

Dan blijven er nog 4 dagen over op deze laatste dag van mei

Deel dit bericht