31 maart – Wereld Backup Dag 2015


 
Wanneer heb jij voor het laatst een backup gemaakt van al je belangrijke documenten, foto’s of filmpjes?
Als jou antwoord hetzelfde is als die van mij dan is het maar goed dat het vandaag de Wereld Backup Dag is. Deze dag is er om ons er op te attenderen hoe belangrijk het is dat je regelmatig een backup maakt en het is de bedoeling dat je vandaag mensen in je omgeving attent maakt op het belang van een backup maken.

Waarom een backup maken?

Als ik mag geloven wat ik gelezen heb dan is 1 op de 10 computers geïnfecteerd met een virus dat bijvoorbeeld je eigen computer of de zakelijke computer kan laten crashen. En hoppa, weg zijn die foto’s van je bruiloft, van de geboorte van je kind of belangrijke documenten en e-mails.

Gelukkig zijn er tegenwoordig legio mogelijkheden om alles veilig te bewaren zoals bijvoorbeeld in de Cloud of op Dropbox. Dat is al een stapje veiliger maar helemaal waterdicht is dat niet, ook dat soort oplossingen kunnen gehackt worden. Denk maar even terug aan vorig jaar toen er naaktfoto’s van Kate Upton waren gehackt.

Maak regelmatig een backup

Niet alleen je smartphone kan worden gestolen, dat kan net zo goed gebeuren met je tablet, laptop of computer. Er zijn nog meer opties om alles kwijt te raken, je harde schijf crasht of alles raakt verwoest tijdens een brand of overstroming. Moet er niet aan denken dat zo iets gebeurt, dus: liever voorbereid dan achteraf spijt.
Er zijn diverse mogelijkheden om een reservekopie te maken van alles wat je belangrijk vindt, als je een beetje rond surft op google dan vind je op verschillende websites informatie over hoe je een backup kunt maken.

Ook zijn er diverse gegevensdragers voorhanden om een kopie op kwijt te kunnen. Maar vermijd beschrijfbare cd’s en dvd’s want buiten dat ze snel beschadigen vergaan ze binnen 5 tot 10 jaar onder invloed van licht, tijd en warmte. Usb-stick lijkt een handige oplossing maar deze kun je weer snel kwijtraken.
Denk bij het gebruik van een externe harde schijf aan het volgende: gebruik dan 2 externe harde schijven, één kun je thuis bewaren en bewaar de ander het liefst bij familie of vrienden voor het geval van brand, overstromnig of diefstal.

Wees verstandig en maak vandaag nog een backup!

Deel dit bericht