1 april – Hoe goedgelovig ben jij?


 
Ben jij zo’n goedgelovig typetje die in elke 1 april grap trapt? Ik val helaas wel in die categorie en om me voor te bereiden op vandaag heb ik gister me grondig voorbereid. Alle krantenberichten onder de loep genomen, internet afgestruind om maar niet in ieder nieuwsbericht te trappen. De meest onwaarschijnlijke krantenkoppen heb ik hier onder neergezet. Wat is waar en wat is niet waar?

Zijn dit 1 april grappen?

1)  Ondernemers willen Chinezen in de modder – NOS
2)  Boer schrikt zich rot: Lam heeft ‘mensengezicht’ – Metro
3)  Personen die in België voor commerciële doeleinden met een drone willen vliegen, moeten volgens nieuwe      richtlijnen naast een medisch en theoretisch examen ook een praktijkexamen moeten afleggen – staat op Tweakers
4)  Open dag openbaar onderwijs gemeente Emmen op 1 april

Op 1 april verloor Alva zijn Bril (Den Briel)

Het is 31 maart 1572 en de Spaanse overheersing is een aantal jaren aan de gang. Het stadje Brielle ( Den Briel ) wordt belegerd door een koninklijk Spaans garnizoen van landvoogd Alva.
Op 1 April staan de watergeuzen voor de Noordpoort in Den Briel en roepen : “in naam van Oranje, doe open die poort”. De poort werd niet open gedaan en de watergeuzen besloten de poort te bestormen, de Spaanse soldaten die daar gelegerd waren werden verslagen. En zo werd Den Briel bevrijd.
De landvoogd Alva vond dit niet noemenswaardig maar met de kennis van nu was dat zijn grootste fout. Want na de bevrijding van Den Briel kwam de bevolking in andere steden ook in opstand en de één na de ander stad werd bevrijd. Daarom wordt door velen de inname van Den Briel ook gezien als het echte begin van de Tachtigjarige Oorlog.
Ik weet niet of je ooit van de uitdrukking “op 1 april verloor Alva zijn Bril ( Den Briel )” hebt gehoord? Nu weet je in ieder geval waar dat vandaan komt.

Hoe heet 1 april in andere landen? Een paar voorbeelden:

1) Spanje en Latijns-Amerika – Dia de los Santos Inocentes ( dag van de Onschuldige Kinderen ) op 28 december / Menorca – Dia d’enganyar ( gekkendag ) op 1 april
2) Zweden – Dymmelsondagen, op de woensdag voor Pasen
3) Frankrijk, Zwitserland en Franssprekend België – Poisson d’avril ( dwaas van april )
4) België – verzenderkesdag ( Vlaamse streken ) of aprilvissen
5) Engelstalige landen – April Fool’s Day ( gekkendag )
6) Duitsland en Oostenrijk– Narrentag of Aprilscherz
7) Italië – Pesce d’Aprile ( de dwazen van april )

Hopelijk kom ik deze dag door zonder in een 1 april grap te trappen…..

Deel dit bericht