30 augustus – Nationale Nachtvlindernacht | Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen | Dag van de Walvishaai

Nationale Nachtvlindernacht

Vanavond kun je tijdens de Nationale Nachtvlindernacht onder begeleiding van vlinderexperts op tientallen plekken in Nederland naar nachtvlinders kijken. Omdat nachtvlinders niet makkelijk te zien zijn worden ze met lakens en UV lampen gelokt. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen in Nederland. En dat het er veel zijn kun je wel stellen, er komen maar liefst meer dan 2.000 soorten nachtvlinders voor in Nederland. Bij zo’n groot aantal is het wel handig dat er tijdens de Nachtvlindernacht een expert in de buurt is.

Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen

Op de Internationale Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen herdenken we alle mensen die zijn ontvoerd of die tegen hun wil worden vastgehouden maar ook de mensen die worden vermist door oorlog, conflicten of rampen. Vergeet ook niet de achterblijvers die in constante onzekerheid zitten over het lot van hun geliefde of familielid.

Gedwongen verdwijning

Binnen de VN heerst grote bezorgdheid over de mondiale toename van het aantal gedwongen of onvrijwillige verdwijningen. Dit is inclusief arrestatie, in hechtenis name en ontvoering. De bezorgdheid geldt ook voor het groeiend aantal meldingen die betrekking hebben op pesterijen, mishandeling en de intimidatie van getuigen of familieleden van personen die zijn verdwenen.

Het is een strategie geworden die wordt gebruikt door bijvoorbeeld een (militaire) regime en dient als pressiemiddel om politieke tegenstanders uit te schakelen. Om zichzelf te verschonen vinden arrestaties en verdwijningen plaats onder het mom van “zij worden verdacht van terroristische activiteiten”.

Wanneer spreek je van een gedwongen verdwijning?

De definitie luidt als volgt: “Van een gedwongen verdwijning is sprake wanneer de autoriteiten iemand zijn of haar vrijheid ontnemen en vervolgens ontkennen deze persoon gevangen te houden of diens verblijfsplaats niet willen vrijgeven. In het internationale recht gelden gedwongen verdwijningen als misdaden tegen de menselijkheid.” En kunnen ook niet verjaren zolang de persoon in kwestie nog is verdwenen.

Welk land heeft de meeste gedwongen verdwijningen?

Over de hele wereld komen en kwamen gedwongen verdwijningen voor; Argentinië, China, Syrië, Pakistan, Tibet, Rusland, Bosnië, Turkije en ga zo maar door. Maar Spanje staat met stip op nummer 1. Tijdens de Spaanse burgeroorlog en de periode dat Franco aan de macht was zijn tenminste 110.000 personen verdwenen.

Internationale Dag van de Walvishaai

De walvishaai is trouwens geen walvis maar een haai. Met zijn 12 á 14 meter lengte en een gemiddeld gewicht van 14.500 kilo is het wel de grootste vis ter wereld. Ze voeden zich voornamelijk met plankton en ondanks hun gigantische grootte zijn de tanden van walvishaaien slechts 6 millimeter lang! De walvishaai zwemt het liefste rond in de tropische oceanen in de buurt van de Malediven, de Filipijnen en Mexico.

Walvishaaien zijn normaal gesproken niet gevaarlijk voor mensen. Alleen het zwiepen van zijn staart kan ongelukken veroorzaken. Als je gaat zwemmen met een walvishaai dan doe je dat met een gids die zich aan de regels houdt die opgesteld zijn door het Wereld Natuur Fonds. De walvishaai heeft per slot van rekening niet voor niets de status van “kwetsbaar”.

Deel dit bericht