3 september – Nationale Begroetingsdag! Of niet?

In 2012 werd er voor het eerst de “Nationale Begroetingsdag” georganiseerd door Sabine Rabbe.
Maar was zij de eerste die met dit idee kwam? Nee! In 2011 bijvoorbeeld kwam Petra van Dijk uit Culemborg al op een soort gelijk idee. Zij riep “De Goedendag-dag” in het leven met als datum 21 juni, de langste dag van het jaar.

Fadoua El Basri en Shoroq Douari, toendertijd twee stagiaires van wooncorporatie Woonbron, organiseerde op 27 december 2012 een “groet actie”. Samen met alle bewoners van de Delfste Gillisbuurt gingen ze samen de wijk in om elkaar te groeten en op die manier de anonimiteit in de wijk te doorbreken en de saamhorigheid te versterken. Net als “De Goedendag-dag” van Petra van Dijk was dit een actie uit het hart.

Nationale Begroetingsdag! Of niet?

Op een paar websites staat vermeld dat het vandaag dé Nationale Begroetingsdag is. Na wat onderzoek kan ik veel media-aandacht terugvinden in het jaar 2012 voor deze dag, daarna wordt het stil. Wel bestaat De Nationale Begroetingsdag Facebookpagina, daar roepen ze mensen op om op elke eerste maandag van de maand minimaal 5 onbekende mensen te begroeten.

Is een nationale begroetingsdag nodig?

Als ik heel eerlijk ben vind ik het eigenlijk van de zotte dat het überhaupt noodzakelijk is om zo’n dag te bedenken, dat het (be)groeten niet een standaard beleefdheidsvorm is die wij allen machtig zijn.
Wij lopen langs elkaar heen net zoals we langs elkaar heen leven. Leven in een anonimiteit, een meer en meer egocentrische maatschappij. Waarom? Het kan ook anders, als je iemand tegenkomt kijk diegene eens aan en wens hem/haar een “goedendag”. Moet jij eens zien hoe vaak er een glimlach op het gezicht verschijnt van de persoon die jij een goedendag wenst.

Waarom durven of kunnen we elkaar niet meer gewoon een “goedendag” wensen? Net zoals vroeger….toen er nog geen drempels waren. 😉

Ik groet, jij ook?

Negen van de tien keer groet ik mensen die ik tegen kom op straat, die ik zie in elke wachtkamer waar ik aanwezig moet zijn, natuurlijk groet ik de kassiere, de trambestuurder, de bakker en ga zo maar door. Hoeveel leuke gesprekken zijn er niet ontstaan na een simpel “ goedemorgen”.

Misschien ben je wel een beetje huiverig om iemand spontaan te groeten maar laten we vandaag eens al onze schroom van ons afgooien en het gewoon doen, doe eens gek en (be)groet een onbekende. Mij maakt niet uit waar of hoeveel en je hoeft het niet te beperken tot alleen vandaag hoor,het mag het hele jaar elke dag  . 😉

Ga ook de anonimiteit in je wijk doorbreken en de saamhorigheid versterken, zeg eens gewoon hallo!
 
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.