3 november – The Climate Miles, lopend van Utrecht naar Parijs!

Op 1 november is Marjan Minnesma, directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, met de ruim 500 kilometers lange voettocht van Utrecht naar Parijs begonnen; The Climate Miles.
Gedurende deze tocht plaatst zij langs de route zogeheten Milestones, de eerste Milestone werd geplaatst langs het Salamanderpad in Utrecht en had als tekst: “100% duurzame energie in 2030. Het kan, als je het wilt!
Vandaag loopt Marjan van Gorinchem naar Museum Biesbosch, een wandelroute van 22 km. Ook jij mag meelopen, klik hier voor overzicht route.

Waarom naar Parijs?

Van 30 november tot 11 december vindt in Parijs de klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats: de COP21 (Conference of Parties, de 21 houdt in dat het de 21ste bijeenkomst is).
De klimaatconferentie heeft als doelstelling: een nieuw klimaatverdrag dat vanaf 2020 in werking treedt.
De Europese Unie is één van de partijen die dan aan tafel zit. Wat wil de EU ?

  • 40% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030
  • 30% van de energie wordt opgewekt door duurzame energiebronnen in 2030
  • West Europa vindt dat de uitstoot van CO2 in 2030 40% lager moet liggen dan in 1992.
  • afspraken maken met de internationale transportsector omdat zij verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de uitstoot.
  • de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden.
  • wereldwijde uitstoot van broeikasgassen zal in 2050 50% lager moeten zijn ten opzichte van 1990.
  • in 2100 moet de uitstoot van broeikasgassen zijn teruggebracht tot het niveau van 1990.

Waarom The Climate Miles?

Urgenda wil meer, geen 30% maar 100% duurzame energie in 2030. Klimaatverandering is een heel urgent probleem die in 20 jaar opgelost moet en kan worden. Niet alleen regeringen, bedrijven maar ook jij en ik kunnen bijdragen aan minder uitstoot van broeikasgassen.

Willen wij dat de aarde ook nog leefbaar is voor de volgende generaties dan is het nu de tijd voor actie! Wij zijn de generatie die nu nog iets kan doen aan het terug dringen van de opwarming van de aarde en daarom loopt de directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda Marjan Minnesma samen met gastlopers in 29 dagen van Utrecht naar Parijs, The Climate Miles. Hopelijk genereert deze actie zoveel aandacht dat de heren en dames van de klimaattop beseffen dat er nu een verdrag gesloten moet worden waaraan landen zich dan ook gaan houden.

Milieuorganisatie Urgenda

Misschien heb je van Urgenda gehoord vanwege de klimaatzaak (vermindering uitstoot broeikasgassen) voor een beter Nederlands klimaatbeleid die zij en negenhonderd mede-eisers hadden aangespannen tegen de Staat der Nederlanden. De uitspraak van de Haagse rechtbank was op 24 juni jongstleden, de rechter stelde de eisers in het gelijk. Met deze uitspraak was de Staat het niet eens en zij zijn in hoger beroep gegaan tegen de rechterlijke uitspraak in de Urgenda-zaak, uit zowel staatsrechtelijke als inhoudelijke overwegingen.

Het merendeel van de politici vindt overigens dat er gekeken moet worden of een rechter uitspraak mag doen over een kwestie waarover de politiek dient te beslissen.

Over Urgenda

“Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Dat doen we aan de hand van ons Rapport 2030, met een concreet actieplan en projecten”. (citaat www.urgenda.nl)

Op NPO2 ‘Mijlpalen voor Parijs’ hét dagelijkse 5 minuten-verslag van deze voettocht (na Nieuwsuur)

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.