afbeelding versterkt nationale donutdag

3 juni – Nationale Donutdag | Wereld Fiets Dag | Wereld Klompvoet Dag | Stripdagen Haarlem | Dag van de Coach | Nationale Spijbeldag voor Volwassenen | Dag Van de Trainingsacteur

Nationale Donutdag

Sinds 1938 wordt op de eerst vrijdag in juni de Nationale Donutdag (National Doughnuts Day) in de Verenigde Staten gevierd als eerbetoon aan de Dough Lassies uit de Eerste Wereldoorlog. Het kan me niks schelen dat het alleen maar een nationale dag in Amerika is. Ik spring een gat in de lucht omdat het Donut Dag is. Ik wil geen reclame maken voor een bedrijf maar niet zo lang geleden is er in Eindhoven een Amerikaanse keten geopend waar je terecht kan voor je broodnodige donut en koffie. Voor een zoetekauw zoals ik is dat natuurlijk één groot feest. En tjonge tjonge wat zijn die donuts lekker! Water loopt me in de mond als ik er aan denk……

Donutdag is geen reclame stunt van de donut bakkers

Ik wil graag uitleggen waar de uitdrukking Dough Lassies vandaan komt. Het Leger des Heils heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog veel humanitaire hulp geboden aan de soldaten. Maar het zijn de Dough Lassies van het Leger des Heils die men vooral herinnert. Deze donut-meiden dienden vaak naast de troepen aan de frontlinie en vervulden hun taken te midden van al het oorlogsgeweld. Het verhaal van de donut-meiden begint in 1917 wanneer een jonge vrouw genaamd Helen Purviance naar Frankrijk gestuurd om bij de Amerikaanse Eerste Divisie te werken. Helen had als eerste het idee om voor de troepen in Frankrijk donuts te maken.

Donuts maken aan het front: dâ war ginne kattenpis

Als deegroller gebruikte ze een wijnfles, er was geen donut snijder dus werd het deeg in reepjes gesneden en frituren ging op kleine houtkachel in een koekenpan. De eerste dag bleef de productie steken op 150 donuts maar dankzij de vindingrijkheid van Helen Purviance en andere heilsoldaten bakten ze daarna dagelijks 2.500 tot 9.000 donuts. De soldaten stonden in de rij voor het stukje troosteten wat de donut toch is. En volgens de overleveringen was het mede dankzij de donuts en koffie die de meer dan 200 Dough Lassies van het Leger des Heils aan de troepen uitdeelden dat de Duitsers werden verslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Geluksmoment bij Het Leger des Heils

Het Leger des Heils en donutproducent Donut Worry Be Happy zijn de initiators van Nationale Donutdag in Nederland. Beide organisaties vinden het hebben van een geluksmoment erg belangrijk. Hoe mooi is het als je het (gratis) krijgen en eten van een donut kunt omzetten in het beleven van een geluksmoment. Ik heb gelezen dat de donuts vandaag door het hele land gratis verstrekt worden via de buurthuiskamers van het Leger des Heils. Behalve in sleutelstad Leiden, daar gaan ze een dag later aan de donut (tussen 10.30 en 15.30). Wat er allemaal nog meer te doen is in de huiskamers van Het Leger des Heils kun je natuurlijk terugvinden op legerderheils.nl.

Logisch als je voor de andere dagen wat minder aandacht hebt

Deel dit bericht