3 juni – Luilak | Pinkpop Festival

Wat is Luilak?

Luilak is waarschijnlijk terug te voeren naar voorchristelijke tijden en moet gezien worden als de verjaging van de stervende winterdemon. De Luilak die wij kennen komt oorspronkelijk uit West-Friesland. Daar was de traditie dat degene die op de zaterdag vóór Pinksteren het laatst uit zijn bed kwam (of er werd eruit gejaagd) de rest van het gezin op “Luilakbollen” moest trakteren. Je snapt wel dat alle kinderen zo vroeg mogelijk opstonden om zeker niet de luilak van de dag te zijn. Ze gingen de straat op om met veel herrie langslapers wakker te maken. Globaal genomen wordt tegenwoordig Luilak gevierd in het gebied tussen Texel en Delft. Rondom Amsterdam en de Zaanstreek wordt Luilak het meest gevierd.

Veel activiteiten voor Luilak zijn of gister begonnen of al geweest. In Almere was gister de Luilakbloemenmarkt. In Haarlem gaan ze de hele nacht door, de Luilakbloemenmarkt eindigt om 11.00 deze ochtend, In Boskoop gaan de winkels vandaag extra vroeg open en er zijn diverse muziekfeesten die gisteravond zijn begonnen en geduurd hebben tot vanochtend 6.00. In Zaanstad zijn afgelopen nacht (van vrijdag op zaterdag) de zogenaamde luilakvuren gestookt.

Wil je echte traditionele “Luilakbollen” maken?

Luilakbollen zijn een soort hoge cadetjes die het liefst in porties van 8 tegelijk worden gebakken in een (brede) broodvorm, of op een bakblik.

Ingrediënten (voor 16 bolletjes): 250 g bloem, 20 gram gist, 5 gram zout, 65 g boter of margarine, 1 1/2 dl lauwe melk, geraspte schil van 1/4 citroen, stroop, 250 g gewassen en gedroogde rozijnen, ei om mee te bestrijken.

Maak een deeg van de bloem, de gist, de melk, het zout, de gesmolten en afgekoelde boter. Laat dit 45 minuten rijzen, kneed er dan de citroenrasp en de rozijnen door en laat het deeg dan weer 45 minuten rijzen. Verdeel het deeg dan in 16 gelijke bolletjes, leg deze in 2 porties van 8 bolletjes dicht tegen elkaar aan in een met boter besmeerde broodvorm of op een beboterd bakblik. Laat ze 15 minuten narijzen. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bak ze gaar en en goudbruin (de zijkanten blijven wit). Eet ze warm, dik besmeerd met stroop.

Verwarm de heteluchtoven voor en bak af in 20-25 minuten bij 200 graden, let op: zet het bakblik 1 à 2 richels onder het midden van de oven. Smakelijke Luilak!

48ste Pinkpop Festival 3,4 en 5 juni

Vandaag begint Nederlands oudste en bekendste popfestival, Pinkpop Festival! En wat een line-up is er dit jaar weer. Een paar aanspreekbare voorbeelden zijn:

03-06-17 04-06-17 05-06-17
Martin Garrix Green Day Kings Of Leon
Justin Bieber Imagine Dragons System Of A Down
Kensington Broederliefde Live
Chef’ Special Kodaline Guus Meeuwis
James TW Gavin James Biffy Clyro
Five Finger Death Punch Sean Paul Prophets Of Rage

Neem wel een poncho mee want het zal niet droog blijven. Op zaterdag 90% kans op regen, zondag wordt de beste dag met maar 25% kans en op maandag 45%.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.