afbeelding versterkt Tolkien dag

3 januari – J.R.R. Tolkien Dag | Januari-blues | Drinkrietjes Dag | Driekoningenintocht

J.R.R. Tolkien Dag

Jaarlijks wordt op de geboortedag van J.R.R. Tolkien de J.R.R. Tolkien-dag gevierd. Initiator van deze dag is de Tolkien Society. The Tolkien Society werd opgericht in 1969. En laten we eerlijk zijn, als er één schrijver een society naar zich vernoemd mag hebben dan is dat wel de schrijver van de trilogie “The Lord of the Rings”. De Engelse professor J.R.R. Tolkien (1892-1973) creëerde in de trilogie een wereld, zo mythisch, zo onwaarschijnlijk tot op het kleinste detail compleet, dat hij door velen wordt gezien als de grondlegger van de moderne fantasy. De enige juiste manier om de verjaardag van J.R.R. Tolkien te vieren is, om net zoals Frodo jaarlijks dat deed op zijn oom Bilbo’s verjaardag, een toast uit te brengen op zijn verjaardag. Cheers Professor!

Januari-blues

Volgens een ingewikkelde omstreden formule blijkt dat de derde maandag van januari de meest depressieve dag van het jaar is. Laten we een stapje verder gaan; de hele maand januari kan je last hebben van de januari-blues. Na de december maand, een maand vol leut en jolijt, val je in januari in een soort zwart gat. Alle feestelijkheden zijn nu echt voorbij, als bonus heb je nu love handles en is je bankrekening geplunderd. Het weer is somber, je salaris is nog niet gestort en je goede voornemens om te stoppen met roken of mee te doen aan een maand geen alcohol drinken kunnen na 2 dagen de prullenbak al weer in.

Als dit nu niet dé ingrediënten zijn om de januari-blues te krijgen dan weet ik het niet meer. Eén lichtpuntje blinkt er aan de horizon; de januari-blues duren normaal gesproken niet langer dan een paar weken.

Drinkrietjes Dag

In de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen de plastic rietjes op de markt. Een doorslaand succes. Het werd zo succesvol dat er in Nederland alleen al naar schatting 8 miljoen per jaar worden gebruikt en weggegooid. Oorspronkelijk was bedoeld dat het rietje meerdere keren werd gebruikt. Dat heeft bijna niemand begrepen en daarom staat het drinkrietje nu ook op de lijst van plastic producten die verboden gaan worden.

Europees verbod wegwerpplastic 2021

Het Europees Parlement heeft een nieuwe wet aangenomen waarin producten gemaakt van wegwerpplastic worden verboden. Een wet bedoeld om al het plastic dat onze stranden vervuilt en de oceanen van al het leven beroofd te verbieden. Dit is een wereldwijd initiatief die ontstaan is omdat mensen gaan inzien dat hun gedrag de oorzaak is van alle ellende. Als iedereen gewoon zijn/haar (plastic) afval in de vuilnisbak gegooid dan was een verbod niet nodig geweest. En laten we eerlijk zijn, voor de meeste drankjes heb je echt geen plastic rietje nodig.

De volgende plastic producten worden vanaf 2021 verboden binnen de EU:

  • wegwerpbestek (vorken, messen, lepels en eetstokjes)
  • wegwerpborden
  • drinkrietjes
  • wattenstaafjes
  • ballonstokjes
  • oxo-biologisch afbreekbaar plastic, bewaarbakjes en bekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht