3 januari – IkPas of Dry January. Doe je mee?

IkPas

De actie IkPas wil mensen stimuleren om bewuster te kiezen tussen een drankje met of zonder alcohol. Het is een initiatief van diverse gemeenten, GGD, Instellingen voor Verslavingszorg, het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de hogeschool Windesheim. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat “de Nederlander” steeds vaker doordeweeks naar een alcoholische versnapering grijpt. Er wordt alcohol gedronken na het werk, tijdens het koken of men pakt een slaapmutsje. Buiten dat het een slechte gewoonte is, is het ook geen goed voorbeeld voor de jeugd. Denk maar aan het spreekwoord “zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen!”

Doe je mee?

De 30 dagen IkPas actie begint altijd op 1 maart, dat is dit jaar dus op een donderdag, en loopt door tot en met 30 maart. De 40 dagen actie loopt van Aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Geen idee wanneer dit is? Dit jaar is dat van woensdag 14 februari tot en met zondag 25 maart. Doe eens gek, doe mee!

Dry January

Al eerder heb ik aan de Britse campagne Dry January en aan het Nederlandse equivalent hiervan aandacht besteed. Dit jaar zo aan het begin van een nieuw jaar vol met goede voornemens schenk ik opnieuw aandacht aan beide bewustwordingscampagnes waarin je wordt uitgedaagd om een maand lang (of 40 dagen) geen druppeltje alcohol te drinken. Voor de notoire drinker onder ons zal dit een zware opgave worden maar wel een uitdaging om met beide handen aan te pakken. Waarom? Om te breken met een ongezonde gewoonte. Je zult merken dat een maand lang geen alcohol drinken je een aantal grote voordelen oplevert.

Wat levert één maand geen alcohol drinken op?

  • je slaapt beter
  • je krijgt meer energie
  • je huid gaat er weer stralend uitzien
  • kilootjes vliegen er af
  • je hoeft je roes niet uit te slapen dus je houdt meer tijd over voor leuke dingen
  • als je het volhoudt om een maand niet drinken zul je daar een grote voldoening uit halen
  • je gaat na die maand ook bewuster om met het drinken van alcohol
  • zonder de alcohol ben je net zo leuk
  • denk eens aan al het geld wat je bespaart!

Ziektes door alcoholgebruik

Langdurig veel drinken kan verschillende ziektes tot gevolg hebben. Wanneer je bijvoorbeeld 3 glazen alcohol per dag of meer drinkt verhoogt dat de kans op kanker van je mond en keelholte, je strottenhoofd en je slokdarm. Je loopt kans op chronische leverziekten wat tot gevolg kan hebben dat je een levertransplantatie nodig hebt om niet dood te gaan. Door jarenlang veel alcohol te drinken kunnen je hersenen onherstelbaar beschadigd worden. Heb je de pech dat je ook nog een vitamine B1 tekort hebt dan kun je het Korsakovsyndroom krijgen.

Durf jij de uitdaging aan te gaan? Schrijf je in op ikpas.nl. NB Zelfs dat nipje van de miswijn is not done. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.